brenneri

Artikkelstart

Brenneri er i Norge definert som anlegg for fremstilling av potetråsprit. Det er (2020) tre norske brennerier i drift, HOFF i Gjøvik, Sve Gardsbrenneri i Vågå og Atlungstad brenneri i Stange. Sistnevnte var tidligere reservebrenneri for HOFF, men er fra 2011 et frittstående brenneri som produserer potetsprit noen uker hver høst. Fram til 1957 var det 21 potetspritbrennerier i Norge, men antallet ble da redusert til åtte.

Faktaboks

Uttale
brennerˈi

I brenneriene blir potetenes stivelsesinnhold omdannet til sukker ved hjelp av enzymer. Sukkeret forgjæres til alkohol, som utvinnes ved destillasjon. Metoden for å lage sprit av poteter ble oppdaget i 1746 av svenske Eva Ekeblad (født de la Gardie, 1724–1786).

Den samlede årsproduksjon av potetråsprit er gjennomsnittlig på 2 millioner liter (2019). Den rektifiseres (renses) så ved et større rektifiseringsanlegg i Gjøvik og kjøpes av ulike norske produsenter (destillerier), hvorav Arcus er den største. Potetspriten går til fremstilling av drikkebrennevin, blant annet akevitt. I forbindelse med koronapandemien i 2020 gikk også noe av potetspriten til produksjon av desinfeksjonssprit.

Brenneriet på Gjøvik er eid og organisert av bøndene gjennom HOFF SA (tidligere HOFF Norske Potetindustrier BA). HOFF er også engasjert i produksjon og markedsføring av en rekke andre potetprodukter.

Atlungstad Brenneri er fra 2011 et frittstående aksjeselskap der produksjon av råsprit er lisensiert gjennom Arcus. Brenneriet kom på Riksantikvarens liste over Teknisk-industrielle kulturminner i 2013 og ble fredet av Riksantikvaren i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Lars Ole Ørjasæter

Artikkelen er rettet og ajourført i forhold til dagens faktiske forhold og bedriftsnavn.L.O. Ørjasæter

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg