brenneri

Brenneri er i Norge anlegg for fremstilling av potetråsprit. Det er (2012) 4 norske brennerier i drift, HOFF Gjøvik og HOFF Sundnes (i Inderøy, Nord-Trøndelag), begge tilsluttet HOFF SA, foruten frittstående Strand Brænderi (i Moelv, Hedmark). Atlungstad Brenneri (i Stange, Hedmark) var tidligere reservebrenneri for HOFF, men er nå et frittstående brenneri. Til 1957 var det 21 brennerier, men antallet ble da redusert til åtte.

Faktaboks

Uttale
brennerˈi

I brenneriene blir potetenes stivelsesinnhold omdannet til sukker ved hjelp av enzymer. Sukkeret forgjæres til alkohol, som utvinnes ved destillasjon. Den samlede årsproduksjon av potetråsprit er gjennomsnittlig på 2 mill. liter (2008). Den rektifiseres ved et større rektifiseringsanlegg i Gjøvik og kjøpes av ulike norske produsenter, hvorav Arcus er den største. Potetspriten går til fremstilling av drikkebrennevin, bl.a. akevitt.

Brenneriene er i det vesentlige eid og organisert av bøndene gjennom HOFF SA (tidligere HOFF Norske Potetindustrier BA), som har sitt hovedkontor i Gjøvik. HOFF er også engasjert i produksjon og markedsføring av en rekke andre potetprodukter.

Eksterne lenker

Les mer om Stand og Veldre brennerier på Lokalhistoriewiki

Kommentarer (1)

skrev Lars Ole Ørjasæter

Artikkelen er rettet og ajourført i forhold til dagens faktiske forhold og bedriftsnavn.L.O. Ørjasæter

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg