Europa Nostra

Artikkelstart

Europa Nostra er en frivillig, europeisk kulturorganisasjon. Dens formål er å arbeide for vern av Europas arkitektur- og naturarv, å påvirke til bedre bygnings-, by- og landskapsplanlegging i Europa og forbedring av Europas miljømessige forhold. En av dagens hovedsatsinger er å arbeide for bevaring av de mest truede kulturarvobjekter i Europa gjennom programmet «7 most Endangered».

Faktaboks

Etymologi
latin «Vårt Europa»

Europa Nostra ble stiftet i Paris i 1963. Organisasjonen har blant sine medlemmer over 700 privatpersoner og mer enn 200 organisasjoner og institusjoner, organisert gjennom nasjonale avdelinger i 17 land (2018). Sekretariatet ligger i Haag og organisasjonen har konsultativ status hos Europarådet.

Den norske avdelingen Europa Nostra Norway har en betydelig aktivitet, og har som medlemmer blant annet Fortidsminneforeningen, Stiftelsen Norsk Kulturarv, Norske Landskapsarkitekters Forening, Universitetet i Oslo og Statsbygg.

Europa Nostra-prisen

Hvert år deler organisasjonen ut priser (medalje eller diplom) til cirka 40 restaureringsprosjekter. Prisen ble innstiftet i 1978 og om lag 650 prosjekter og initiativer ble prisbelønnet fram til 2001. Det tildeles også en «Medal of Honour» (æresmedalje) til enkeltpersoner som har ytet en fremragende innsats innenfor organisasjonens arbeidsfelt.

I 2002 ble prisen omdøpt til «EUs Prize for Cultural Heritage» og regnes idag som den mest prestisjefulle hedersbevisning innenfor kulturvernet. Per 2018 har omlag 400 prosjekter mottatt denne prisen. Blant de norske prosjekter og organisasjoner som har mottatt prisen er Fortidsminneforeningen, Kongeveien Filefjell, Lyngheisenteret i Lygra, restaurering av Eidsvollbygningen, restaurering av Domus Academica, Venner av Storfjorden og Søndre Sandbu gård.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg