etanol

Molekylmodell av etanol. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
etanol
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for etanol
etanol
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Etanol, etylalkohol, sprit, er den mest kjente av alle alkoholer. Den kjemiske formelen er C2H5OH, og etanol er således (etter metanol) den nest enklest sammensatte alkohol.

Faktaboks

Uttale
etanˈol

Egenskaper

Etanol er en vannklar, lettbevegelig væske med en karakteristisk lukt og brennende smak; densitet 0,789 g/cm3 ved 20 °C, kokepunkt 78,5 °C og frysepunkt −117,3 °C. Ren etanol er sterkt hygroskopisk og er blandbar med vann i alle forhold under betydelig volumforminskelse. For eksempel gir 52 volumdeler etanol og 48 volumdeler vann 96 volumdeler fortynnet etanol. Styrken av fortynnet etanol angis gjerne i volumprosent og bestemmes via densiteten (se alkoholometri). Etanol er meget lett antennelig og brenner med svakt blålig flamme. Ett gram etanol utvikler ved forbrenningen ca. 29,7 kilojoule (7 kcal). Konsentrert etanol virker som en sterk gift på dyre- og menneskeorganismen. I fortynnet form inngår etanol i mange nytelsesmidler (øl, vin, brennevin og så videre) og har en utpreget fysiologisk effekt. Deler av denne (alkoholrusen) vil være alminnelig kjent, se alkohol (virkning på organismen).

Fremstilling

Etanol fremstilles petrokjemisk fra etylen enten ved direkte katalytisk hydratisering eller ved hjelp av svovelsyre via etylsulfat. Tradisjonell etanolfremstilling skjer via en fermenteringsprosess. Forskjellige sukkerholdige væsker forgjæres, både naturlige som fruktsaft, sukkerroesaft og melasse og kunstige som gjerne er basert på spaltet stivelse. Potet- eller kornstivelse blir forklistret med vanndamp og spaltet med enzymer (fra malt). Også avfallsluten fra cellulosekoking inneholder forgjærbart sukker som kan benyttes.

Spesialgjærsopp omdanner så sukkeret i disse løsningene til karbondioksid og etanol. Ved fermenteringsprosessene kommer etanolprosenten ikke over 18 fordi gjærsoppen dør ved høyere etanolkonsentrasjon. Vanlig vingjær dør ved en alkoholstyrke på 14–15 volumprosent. Sterkere etanol oppnås ved destillasjon av gjæringsvæsken. Første gangs destillasjon gir en råsprit av ca. 96 prosents styrke. Denne inneholder imidlertid flere forurensninger, blant annet fuselolje, som fjernes med trekull etter fortynning med vann til ca. 30 prosent. Fornyet destillasjon gir 96 prosent finsprit. Sterkere etanol oppnås ikke ved alminnelig destillasjon, fordi denne etanol-vann-blandingen har lavere kokepunkt enn ren etanol. For å få en helt vannfri etanol, ofte kalt absolutt alkohol, brukes vanntiltrekkende midler som brent kalk, vannfritt kobbersulfat, metallisk kalsium med mer. En annen metode er azeotropisk destillasjon med benzen.

Bruk

Etanol har to hovedbruksområder, det ene i nytelsesmiddelindustrien og det andre innen kjemisk-teknisk industri. Det første omfatter for eksempel fremstilling av aromatiserte brenneviner (blant annet akevitt), likører og sterkvin, som er vin tilsatt etanol for å høyne alkoholinnholdet. Når det gjelder vinfremstilling, så dannes her store mengder etanol som aldri destilleres av, men forblir som en vesentlig bestanddel i produktet.

Teknisk brukes etanol som et viktig løse- og ekstraksjonsmiddel for fett, oljer, harpikser, hydrokarboner og så videre, men også som råstoff i syntetisk kjemisk industri, for eksempel til fremstilling av acetaldehyd, eddiksyre, estere, fargestoffer, legemidler med mer. Videre har etanol mange mindre bruksområder, blant annet i kosmetikkindustrien og i parfymefremstilling. Etanol til teknisk bruk denatureres for en stor del med tilsetninger som gjør den utjenlig som nytelsesmiddel, ofte med fargetilsetning («rødsprit»).

Etanol som energikilde

Etanol kan blandes med andre alkoholer og petroleumsbaserte drivstoffer. I bensin høyner etanol oktantallet. Ren etanol eller etanol-bensin-blandinger brukes som motordrivstoff. Teknikken for å framstille biler som går på etanol er godt utviklet. Vanlig produksjon av biler som bruker etanol startet i Brasil i slutten av 1970-årene. I 2010 var ni av ti nye biler i Brasil såkalte flexifuelbiler som går på etanol, bensin eller blandinger av disse, og etanol utgjorde omkring 50 prosent av alt drivstoff til personbiler. USA er verdens største produsent av bioetanol med 34 milliarder liter (2008), hovedsakelig framstilt av mais. Brasils produksjon var 27 milliarder liter, framstilt på sukkerrør. EU produserte til sammenlikning 2,2 milliarder liter.

I EU er det tillatt med en innblanding av inntil 5 prosent etanol i bensin. I Sverige inneholder nesten all bensin 5 prosent etanol - E05. En slik lavinnblanding av etanol krever ikke endringer av motoren. Et mye brukt biodrivstoff er E85 med inntil 85 prosent etanol. Blandingen krever en flexifuelmotor, som i dag kan leveres av de fleste bilprodusenter. Tradisjonelle bensinmotorer kan relativt enkelt modifiseres til flexifueldrift. En ulempe med biodrivstoff er at drivstofforbruket øker med 30 prosent på grunn av etanolens lavere energiinnhold. Det er for tiden stor interesse for etanolbasert drivstoff også til dieselmotorer. Lastebil- og bussprodusenten Scania har utviklet drivstoffet ED95, som består av 95 prosent etanol og 5 prosent alkoholadditiv og brukes i modifiserte dieselmotorer.

I Norge leveres E85 fra et tjuetalls bensinstasjoner, og antall flexifuelbiler antas å være noen hundre. Ruter i Oslo har siden 2007 hatt 20 busser i drift på ED95, med etanol framstilt av cellulose fra Borregaards anlegg i Sarpsborg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg