Ulrik Frederik Gyldenløve

Faktaboks

Ulrik Frederik Gyldenløve
Født
20. juli 1638, Flensburg (elller Bremen)
Død
17. april 1704, Hamburg, Tyskland

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Ulrik Frederik Gyldenløve
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Ulrik Frederik Gyldenløve

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Ulrik Frederik Gyldenløve var en norsk stattholder, og sønn av Frederik 3. og Margrethe Pape. Han ble oppdratt i Tyskland, ble naturalisert adelsmann i 1655 og deltok i krigene mot Sverige i perioden 1657–60, der han utmerket seg i slaget ved Nyborg i 1659.

Gyldenløve i Norge

Han ble i 1664, bare 26 år gammel, medlem av statskollegiet og stattholder i Norge. Her i landet ble han godt likt på grunn av sin interesse for Norge og for sine vidtgående reformplaner.

Han hadde stor innflytelse ved sitt slektskap og sin nære forbindelse med kongehuset, og la ned et stort arbeid for å styrke den norske hær og flåte. Sine feltherreevner viste han under den skånske krig i årene 1675–79. Han hadde da til oppgave å angripe Sveriges grenseprovinser, en oppgave han løste med stor dyktighet. Han erobret også Bohuslän og satte seg fast i Jämtland, og dette felttoget fikk i Norge navnet Gyldenløvefeiden.

Etter 1679 bodde Gyldenløve i København, og hadde en stor rolle i de forordninger i perioden 1683–85 som kom til å bety mye for de norske bøndene. I 1699 trakk han seg ut av statsstyret og flyttet til Hamburg. Gyldenløve var en betydelig administrator som betydde mye for utviklingen i Norge, ikke minst ved innføringen av Christian 5s Norske Lov av 1687.

Gyldenløves personlige liv

Personlig levde Gyldenløve et utsvevende liv, og han var ofte i København der han blant annet festet sammen med halvbroren Christian 5. Gyldenløve giftet seg i hemmelighet i 1659 med Sophie Urne, men ekteskapet ble aldri offisielt anerkjent. Sammen hadde de to sønner (se Løvendal).

I årene 1660-70 var han gift med Marie Grubbe, et ekteskap som var barnløst og ulykkelig. Han giftet seg enda en gang i 1677 med riksgrevinne Antoinette Augusta av Aldenburg, og sammen fikk de ni barn, hvorav tre av disse overlevde foreldrene. Fra dette ekteskapet stammer lensgrevene Danneskiold Laurvig (se Danneskiold). Gyldenløve hadde også en sønn med kjøpmannsdatteren Marie Meng.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg