Matroser på Christian Radich
Matroser på dekk på skoleskipet Christian Radich i 1964.
Av /Dagbladet.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Matros er en yrkesutøver som er knyttet til dekkstjenesten på skip og skal kunne bruke og vedlikeholde utstyr om bord. Arbeidet omfatter vakttjeneste, vedlikehold, sjøklaring samt laste- og losseklargjøring.

Faktaboks

Uttale
matrˈos
Etymologi
av nederlandsk, opprinnelig norrønt mǫtunautr, ‘matfelle, bordfelle’.
Også kjent som

i Sjøforsvaret etter 2016: konstabel

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to års utdanning i skole og to år i lære på skip.

  • Første året: vg1 Teknologi- og industrifag eller elektro- og datateknologi.
  • Andre året: vg2 Maritime fag.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Opplæringen skal fremme lærlingens forståelse for den operative driften av fartøyet. Videre skal opplæringen bidra til å utvikle årvåkenhet og ansvarlighet i arbeidet og fremme den enkeltes evne til å vurdere miljømessige og økonomiske konsekvenser ved uhell. Opplæringen skal kvalifisere lærlingen til et yrke i kontinuerlig utvikling i et internasjonalt miljø der kommunikasjonsferdigheter, herunder engelsk språk, og respekt for ulike kulturer og nasjonaliteter er viktig.

Skoledelen består av et vg1-kurs i teknikk og industriell produksjon og et videregående kurs 2 i maritime fag. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

Med allsidig praksis i fem år og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat.

Fagbrev som matros gir grunnlag for inntak til teknisk fagskole i maritime fag. Eksamen herfra gir blant annet det teoretiske grunnlaget for maskinoffisersertifikat

Sjøfolk som skal tjenestegjøre som matros på sjøgående skip med bruttotonnasje på 500 tonn eller mer skal etter Forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk ha ferdighetssertifikat matros. Opplæringen skjer normalt ved to års utdanning i skole og to år i lære på skip. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en fagprøve.

I Sjøforsvaret

I Sjøforsvaret tilfalt tittelen matros en som frivillig vervet seg til å tjenestegjøre i et bestemt tidsrom. Etter ny militærordning av 2016 har disse tittelen konstabel, og tilsvarer fremdeles grenader i Hæren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg