Oberst er en stabsoffisersgrad i Forsvaret, under brigader og umiddelbart over oberstløytnant. Gradsbetegnelsen brukes i Hæren og Luftforsvaret, og svarer til kommandør i Sjøforsvaret.

Graden ble ved militærordningen i 1975 inndelt i oberst I, som tilsvarer engelsk brigadier og amerikansk brigadier general, og oberst II, som tilsvarer engelsk colonel. Gradsbenevnelsen oberst I ble i 1997 erstattet med brigader, samtidig ble romertallet i oberst II fjernet.

Endringene i oberstgraden i 1975 medførte også endringer i gradsdistinksjoneneuniformen, i det at oberst I fikk fire stjerner og slitekant på jakkeslaget, for å markere at oberst I, i motsetning til brigadier og brigadier general, var en stabsoffisers- og ikke en flaggoffisersgrad. Oberst II fikk oberstens tradisjonelle tre stjerner og slitekant.

Med innføring av betegnelsen brigader i 1997, ble oberst Is fire stjerner og slitekant erstattet med en stor sølvstjerne på gullbunn. Dermed var brigaderens distinksjoner brakt på linje med tilsvarende grad i Storbritannia og USA, men i Norge er brigaderen fortsatt stabsoffiser og ikke flaggoffiser. I Hæren er dette markert ved at brigaderen, til tross for at han har en flaggoffisers gradsdistinksjon på jakkeslaget, bærer stabsoffisers lue, har våpengrenens merke på uniformen i stedet for generalens to marskalkstaver i kryss, og bærer enkeltspent gallauniform i stedet for generalens dobbeltspente.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.