oberst

Sissel Kvanli er oberst i Hæren.
Av /Forsvaret.
Kommandør/oberst: Gradsmerke i henholdsvis Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren
.

Artikkelstart

Oberst er en stabsoffisersgrad i Forsvaret, under brigader og umiddelbart over oberstløytnant. Gradsbetegnelsen brukes i Hæren og Luftforsvaret, og svarer til kommandør i Sjøforsvaret.

Faktaboks

Etymologi
av tysk, egentlig ‘øverste’

Oberst I, II og brigader

Graden ble ved militærordningen i 1975 inndelt i oberst I, som tilsvarer engelsk brigadier og amerikansk brigadier general, og oberst II, som tilsvarer engelsk colonel. Gradsbenevnelsen oberst I ble i 1997 erstattet med brigader, samtidig ble romertallet i oberst II fjernet.

Distinksjoner

Endringene i oberstgraden i 1975 medførte også endringer i gradsdistinksjoneneuniformen, i det at oberst I fikk fire stjerner og slitekant på jakkeslaget, for å markere at oberst I, i motsetning til brigadier og brigadier general, var en stabsoffisers- og ikke en flaggoffisersgrad. Oberst II fikk oberstens tradisjonelle tre stjerner og slitekant.

Med innføring av betegnelsen brigader i 1997, ble oberst Is fire stjerner og slitekant erstattet med en stor sølvstjerne på gullbunn. Dermed var brigaderens distinksjoner brakt på linje med tilsvarende grad i Storbritannia og USA, men i Norge er brigaderen fortsatt stabsoffiser og ikke flaggoffiser. I Hæren er dette markert ved at brigaderen, til tross for at han har en flaggoffisers gradsdistinksjon på jakkeslaget, bærer stabsoffisers lue, har våpengrenens merke på uniformen i stedet for generalens to marskalkstaver i kryss, og bærer enkeltspent gallauniform i stedet for generalens dobbeltspente.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg