Utstein kloster

Utstein kloster. Korets østvindu.

Av /KF-arkiv ※.

Utstein kloster.

Av Frode Inge Helland. Verket er tilgjengelig under GNU fri dokumentasjonslisens. Bildet er hentet fra Lokalhistoriewiki.

.
Lisens: fri

Utstein kloster er et tidligere kloster i Stavanger. Klosteret ligger på Klosterøy, den vestlige delen av Mosterøy. Utstein er Norges best bevarte kloster.

Historie

Klosteret ble stiftet i annen halvdel av 1200-tallet, antagelig av Magnus Lagabøte. Allerede på 900-tallet hadde det vært kongsgård på Utstein. Klosteret tilhørte kannikene i Augustinerordenen, var underlagt Stavanger-biskopen og viet til St. Laurentius.

Anlegget er Norges best bevarte kloster. Det er bygd etter vanlig romdisponering, kirkerom og fløyer lagt om en kvadratisk åpen plass med korsgang rundt. Dokumentene beretter om voldsomme stridigheter mellom abbeden og dennes foresatte, Stavanger-biskopen. Klosteret var befestet, men ble stormet av biskopens menn, og i 1539 ble det brent av Christoffer Rustung.

Eiere

Etter reformasjonen har Utstein Kloster vært på flere hender. Erik Urne (1601–1630) innredet det til sognekirke med inventar av Gottfried Hendtzschel og Lauritz Snekker. Siden kom eiendommen i familiene Garmanns (1706) og Schanckes (1885) hender. I 1899 fikk staten den del av anlegget som var i bruk, koret og tårnfoten. Bygningene og hagen eies nå i sin helhet av Stiftelsen Utstein Kloster, mens gården fremdeles er i Schanche-familiens eie.

Restaurering

Klosteret er restaurert etter arkitekt Gerhard Fischers planer (1965). Det er ført opp en ny vestfløy, og over søndre korsgang er taket gjenreist med opprinnelig vinkel. Kirkens vestvindu er rekonstruert, og skipet har fått tak. Alle interiører er restaurert og satt i stand slik at bygningene nå fungerer som møtested for blant annet gudstjenester, konserter, seminarer og kongresser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Haug, Eldbjørg, red.: Utstein kloster : og Klosterøys historie, 2005, isbn 82-303-0536-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg