Sannhets- og forsoningskommisjonen
Medlemmer av Sannhets- og forsoningskommisjonen ledet av Dagfinn Høybråten, som skal granske fornorskingspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Bak fra venstre: Liss-Ellen Ramstad, Håkon Hermanstrand, Ivar Bjørklund, Einar Niemi, Ketil Zachariassen, Per Oskar Kjølaas, Liv Inger Somby og Anna-Kaisa Raisanen. Foran fra venstre: Aslak Syse, Anne Kalstad Mikkelsen, Anne Julie Semb, Dagfinn Høybråten, Pia Lane, Marit Myrvol og Cathrine Baglo. Oslo. 21.11.2019.
Sannhets- og forsoningskommisjonen
Av /NTB scanpix.

En kommisjon er en gruppe personer som pekes ut for å undersøke noe, for å komme med forslag eller for å ta beslutninger. Slike grupper kan også kalles utvalg, komiteer, nemnder, styrer og råd.

Faktaboks

Uttale
kommisjˈon
Etymologi
fra fransk commission, av latin commissio, ‘betro’

I Norge brukes betegnelsen kommisjon i dag om en rekke utvalg nedsatt av statlige myndigheter, gjerne med oppdrag preget av granskning av hendelser eller revurdering av tidligere beslutninger. Disse omfatter både permanente organer som Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker og Statens havarikommisjon for transport, og utvalg med et tidsavgrenset oppdrag slik som som Sannhets- og forsoningskommisjonen.

I andre land

EU-kommisjonen eller Europakommisjonen er EUs utøvende myndighet. For øvrig brukes betegnelsen kommisjon internasjonalt om mange slags utvalg, også utvalg nedsatt av ikke-statlige organisasjoner.

Andre betydninger av ordet

Ordet kommisjon har en annen betydning i forbindelse med kjøp og salg, se salgskommisjon og kommisjon – godtgjørelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg