Tyske bergjegere
En gruppe tyske bergjegere ved Narvik under Tysklands felttog i Norge våren 1940.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Felttog er en større militær operasjon, med samordnede forflytninger og kamphandlinger, innenfor et et spesifikt tidsrom og et bestemt geografisk område.

Et felttog vil normalt være en lenge planlagt operasjon, som Nazi-Tysklands angrep på Norge i april 1940. Men også de norske styrkenes improviserte kamp mot de tyske styrkene, fram til kapitulasjonen i juni, betegnes som et felttog.

Et eldre kjent felttog i Norge, var det som ble gjennomført av den svenske kong Karl 12 i 1718. Det var todelt, med én framrykking i det Sør-Norge, mot Fredriksten (se Karl 12.s andre felttog i Norge), mens en annen del, ledet av general Carl Gustaf Armfeldt, i Trøndelag (se Armfeldts felttog i Trøndelag).

Til andre historiske felttog hører flere av Napoleons kriger; blant annet i Egypt i 1798–1801, mot Russland i 1812, og i Belgia i 1815, da han ble slått i slaget ved Waterloo.

Under andre verdenskrig ble flere stor felttog gjennomført, inklusive Nazi-Tysklands invasjon av Sovjetunionen, i Operasjon Barbarossa, i 1941, og det allierte felttoget i Nord-Afrika i 1943–1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg