.

Nyborg kommune ligger ved Storebæltskysten på Østfyn i Danmark i Region Syddanmark. Den hadde 32 262 innbyggere i 2022 og har et areal på 276 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåingen av kommunene Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Kommunens administrasjonssenter ligger i Nyborg by.

Nyborg kommune har alltid vært et viktig knutepunkt for trafikken til Sjælland, og fram til åpningen av Storebæltsbroen i 1997 var Nyborg en viktig fergehavn. Da fergetrafikken ble nedlagt ble mange arbeidsledige, men en viss industriutvikling har tilført nye arbeidsplasser.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertallet i parentes.

  • Nyborg (17 900)
  • Ullerslev (2622)
  • Ørbæk (1683)

Nyborg

Nyborg vokste opp som fergested i ly av festningsverket Nyborg slott, som ble anlagt i 1175 og restaurert 1917–1923. Valdemar 2. Sejr skal ha gitt byens dens første privilegier. Nyborg var en betydelig by i middelalderen, med årlige riksmøter mellom kongen og rikets mektigste menn (Danehof). Mads Lerches Gård fra middelalderen rommer et lokalt museum. Vår Frue kirke ble påbegynt cirka 1375 og innviet til Jomfru Maria i 1428. Med åpningen av Storebæltsforbindelsen i 1998 mistet havnen sin betydning, og på de store jernbanearealene er det bygget blant annet boliger. Nyborg har i dag en rekke skoler, et statlig fengsel og Danmarks sentrale anlegg for behandling av kjemisk avfall.

Nyborg er vennskapsby med Sandnes.

Ørbæk

Ørbæk er kjent for det årlige Ørbæk Marked med kremmerboder og avdeling for husdyr og kjæledyr. Ørbæk bryggeri ble grunnlagt i 1906.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg