Reder er den eller de som utstyrer og driver et skip for egen regning. Rederen er vanligvis eier av skipet, men kan også ha leid det (sluttet det på bare boat charter) eller ha rekvirert det til bruk. En vanlig tidsbefrakter eller reisebefrakter er derimot ikke reder.

Rederansvaret

Rederen har erstatningsansvar for skade på person eller gods og ansvar for bergelønn og for bidrag til felleshavari. Erstatningsansvaret er dels et ansvar for egenfeil, dels ansvar for skipsførerens og mannskapets feil og forsømmelser og dels et objektivt ansvar.

Enkeltpersoner og sammenslutninger

Rederen kan være en enkeltperson eller en sammenslutning, for eksempel et ansvarlig selskap eller et aksjeselskap; det sistnevnte er det vanligste.

Hvis skipet drives av et partrederi, ansees alle parteiere som (part)redere. Et partrederi skal også ha en bestyrende reder som i kraft av sin stilling har visse fullmakter.

I dagligtale betegnes ofte også direktører og disponenter i skipsaksjeselskaper som (skips)redere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg