Laurvigen og Jarlsberg grevskap
Norge hadde to grevskap, Laurvigen og Jarlsberg. Som vi ser av kartet, utgjorde Laurvigen den søndre delen av det senere Vestfold fylke (nå Larvik og Sandefjord kommuner), og Jarlsberg den midtre og nordre.
Av .

Laurvigen grevskap ble opprettet av stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve i 1671. Grevskapets hovedgårder var Brunla, Fritsø, Halsen og dessuten Fritsø jernverk med tilliggende gårder. Grevene hadde amtmannsmyndighet over godset og innvånerne her, i tillegg til kontroll med rettsforvaltningen i grevskapet (birkerett). De hadde dessuten skattefrihet for hovedgården og deler av bondegodset.

Faktaboks

Også kjent som

Larvik grevskap

I 1704 gikk grevskapet over til grevene Danneskiold-Laurvigen, senere til grevene Ahlefeldt. I 1805 ble grevskapets eiendommer kjøpt av den danske kongen, som i 1817 solgte det til private. Siden 1835 har størstedelen av grevskapets eiendommer vært i familien Treschows eie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg