Faktaboks

Siena
Uttale
siˈena
Siena

Siena har bevart mye av sitt preg fra middelalderen. Ved byens store torg ligger til høyre Palazzo Pubblico, fra omkring år 1300, med sitt høye tårn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Siena er en by i Italia, i regionen Toscana, om lag 50 km sør for Firenze. Byen er hovedstad i provinsen Siena. Den har 54 108 innbyggere (2019). Byens historiske sentrum står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Bybeskrivelse

Siena har i dag en del lettere industrier, men er først og fremst et kultursentrum og en betydelig turistby. Byen er erkebispesete, og universitet ble grunnlagt 1240.

Byen ligger på tre høyder. Sentralt i byen, mellom høydene, ligger den vifteformede plassen Piazza del Campo med Palazzo Pubblico, en staselig teglbygning fra 1297–1310 med et 120 m høyt klokketårn, Torre del Mangia. Piazza del Campo har siden 1200-tallet vært åsted for årlige hesteveddeløp (palio) med flotte parader i middelalderdrakter.

Domkirken i Siena er regnet som en av Italias vakreste. Den er en treskipet basilika med tverrskip og kuppel, reist på 1200–1300-tallet i flerfarget marmor og er sammenbygd med dombiblioteket i renessansestil. I Palazzo Piccolomini er byarkivet med en stor håndskriftsamling. For øvrig finnes en rekke andre middelalderbygninger, kirker, palasser og tårn bevart. Byen har også et etruskisk museum og et musikkmuseum. Santa Caterinas hus besøkes av mange pilegrimer.

Historie

Siena, romernes Sena, fikk i tidlig middelalder stor betydning, og ble på 1100-tallet uavhengig og et europeisk finanssentrum inntil den ble forbigått av Firenze tidlig på 1300-tallet. I 1590 ble Siena innlemmet i storhertugdømmet Toscana, som gikk inn i det nye kongedømmet Italia i 1861.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg