Manufaktur er fabrikkfremstilte tekstilvarer.

Opprinnelig var manufaktur et verksted for bearbeidelse av råvarer, og i sin tid betegnelse for industri. Manufaktursystemet ble utviklet i England innenfor bomullsindustrien fra midten av 1700-tallet. Inntil da forgikk spinning og veving i hjemmene etter forlagssystemet.

Ved å tilby høyere lønn kunne driftsherren samle grupper av spinnere og vevere under samme tak i byen, og dermed spare transport. Selv om produksjonen foregikk med tradisjonelle teknikker, kunne lønnsomheten økes gjennom bedre kontroll og tilrettelegging, skarpere arbeidsdisiplin og minsket svinn.

Med den tekniske utviklingen skjelnet man etter hvert mellom fabrikk, hvorved man først og fremst bearbeidet metaller og andre harde stoffer med maskiner, og manufaktur, som omfattet bearbeidelse av råmateriale, for eksempel veving, silkespinning og pottemakeri. Da maskinteknikk og stordrift ble vanlig, falt denne skillelinjen bort, og ordet brukes nå bare om produkter av tekstilindustrien.

Ordet kommer over fransk og engelsk, som igjen kommer fra det latinske manufactura og betegner 'noe som er gjort med hånden'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg