Emmanuel Macron

Faktaboks

Emmanuel Macron

Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron

Født
21. desember 1977, Amiens
Emmanuel Macron vant presidentvalget Frankrike i mai 2017.
Emmanuel Macron, mai 2017
Av /NTB Scanpix.

Emmanuel Macron er en fransk politiker som har vært president i Frankrike siden mai 2017. Han er grunnlegger av partiet La République en Marche, som har hatt absolutt flertall i den franske nasjonalforsamlingen siden juni 2017.

Bakgrunn

Macron er fra Amiens i Nord-Frankrike, der han gikk på en privat katolsk skole frem til han flyttet til Paris og avsluttet skolegangen ved den prestisjefylte skolen lycée Henri-IV. Deretter gikk han på eliteskolen Sciences Po, samtidig som han også tok en grad i filosofi ved universitetet Paris-Nanterre i 2001. Fra 2002 til 2004 studerte han ved en annen eliteskole, École Nationale d’Administration (ENA), der flere tidligere franske presidenter også har studert.

Som student jobbet han tett med filosofen Paul Ricœur, og etter endt utdanning jobbet han blant annet i investeringsbanken Rothschild. Privat er Macron gift med den 24 år eldre Brigitte Macron (tidligere Trogneux), som også var hans lærer på videregående. De har ingen felles barn.

Politisk karriere

Macrons vei til makten er eksepsjonell: Han hadde aldri vært folkevalgt før han ble valgt til president, og han gjorde politisk kometkarriere etter å ha blitt headhuntet av daværende president François Hollande fra Sosialistpartiet som hans rådgiver i 2012. Han var en del av regjeringen til statsminister Manuel Valls fra august 2014 til august 2016.

Mens han var minister i denne sosialistregjeringen, etablerte Macron den tverrpolitiske bevegelsen En Marche! i april 2016, som forkortes med hans initialer (EM). Ifølge Macron representerer han hverken venstre eller høyre i fransk politikk, og regnes derfor som en sentrumspolitiker.

Presidentvalget i 2017

Han stilte som uavhengig kandidat for sin politiske bevegelse under det franske presidentvalget i 2017. Macron fikk 24 prosent av stemmene under første runde av presidentvalget 23. april 2017, og vant andre runde mot Marine Le Pen fra det høyrepopulistiske partiet Front National (som nå heter Rassemblement National). Macron ble dermed den yngste franske presidenten noensinne.

Valget av Macron og det påfølgende valget til nasjonalforsamlingen i juni 2017 ble regnet som et politisk jordskjelv i Frankrike. I forbindelse med valget til nasjonalforsamlingen ble bevegelsen En Marche! omgjort til et politisk parti, som fikk navnet La République en Marche (LREM). Det nye partiet fikk absolutt flertall i nasjonalforsamlingen og har en rekke unge og uerfarne folkevalgte. Pariet dominerer i dag hele sentrum av det politiske landskapet i Frankrike. Flere politikere fra både Sosialistpartiet og høyrepartiet Les Républicains meldte overgang til Macrons parti, eller gikk inn i apparatet rundt ham, som for eksempel statsminister Édouard Philippe.

Innenriks

Til tross for at Macron lenge har insistert på at han hverken er fra høyresiden eller fra venstresiden, er det liten tvil om at den politikken han har stått for siden han ble valgt heller ganske tydelig mot høyre, ikke minst skattepolitikken. Dette har ført til at han har fått merkelappen «de rikes president» (le président des riches), samtidig som han har økt oppslutningen blant tradisjonelle høyrevelgere. Mange utenlandske bedriftseiere ser også på Frankrike som et mer attraktivt land å investere i etter at han tok over som president.

Macrons presidentperiode har vært preget av mange demonstrasjoner, streiker og protestbevegelser, ikke minst den til «de gule vestene» (le mouvement des gilets jaunes), som startet i november 2018, opprinnelig mot en varslet økning i drivstoffavgiften. Macron svarte med å lansere Le Grand débat national, en nasjonal samtale der alle i prinsippet skulle få anledning til å si hva de mente om regjeringens politikk. Til tross for at opptøyene har roet seg noe, er det fortsatt mye motstand mot Macrons innenrikspolitikk, ikke minst mot den planlagte pensjonsreformen.

Utenriks

Til tross for at Macron har scoret relativt lavt på mange popularitetsmålinger, mener et flertall av franskmenn at han gjør en solid innsats internasjonalt. Allerede i november 2017 utropte magasinet Time ham til «The next leader of Europe» og han har markert seg som en sterk og visjonær lederskikkelse i EU.

Macron skriver seg inn i den dominerende tradisjonen innenfor fransk diplomati, «gaullo-mitterrandismen», oppkalt etter to av Frankrikes mest betydningsfulle presidenter gjennom tidene – Charles de Gaulle og François Mitterrand. Denne linjen kjennetegnes av et sterkt og uavhengig Frankrike, som er en venn og alliert av USA, uten å underkaste seg Det hvite hus og Donald Trump i for stor grad. Samtidig har Macron vært opptatt av verdier som multilaterisme og globalt samarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg