Montesquieu

Faktaboks

Uttale
mɔteskiˈø
Montesquieu

Charles-Louis de Secondat, baron de la Brède et de Montesquieu

Født
18. januar 1689
Død
10. februar 1755
Fødested
Château de la Brède, La Brède, Aquitaine
Dødssted
Paris
Montesquieu av /Album du Centenaire. Falt i det fri (Public domain)

Montesquieu. Tegning av Saint-Aubin.

av . fri

Charles Montesquieu er en fransk politisk filosof, statsrettsteoretiker og skjønnlitterær forfatter. For det meste kjent simpelthen som Montesquieu, som egentlig er ett av hans slektsnavn.

Hans første litterære arbeid, Lettres persanes, kom i 1721 og er en meget velskrevet satire over datidens franske samfunnsforhold. Arbeidet gjorde ham kjent både i hjemlandet og ellers i Europa.

I 1734 og 1748 offentliggjorde Montesquieu de to statsteoretiske arbeider Considérations sur les causes de la grandeur des Romains et de leur décadence og de L'Esprit des Lois. Særlig gjennom det siste verket, som på norsk heter Lovens ånd, har han hatt innflytelse på senere politisk tenkning og konstitusjonell praksis.

Maktfordelingsprinsippet

Et hovedsynspunkt hos Montesquieu er at lover blir til i et samspill mellom den universelle menneskelige natur og skiftende lokale naturgitte og sosiale forhold. For å forstå et samfunns lover må man både kjenne de prinsipper som former menneskelig aktivitet og samfunnets historie.

Men Montesquieu var også opptatt av å gi råd om hvordan et samfunns lover burde være, særlig hvis de skulle garantere borgernes frihet.

På grunnlag av studier av engelsk historie og filosofi kom han til at friheten krevde at den politiske makt var delt mellom tre uavhengige institusjoner, en lovgivende (folkevalgt), en utøvende (Kongen) og en dømmende. Dette har blitt hetende maktfordelingsprinsippet.

Hans ideer kommer til uttrykk i menneskerettighetserklæringene både i den amerikanske og franske forfatning; de øvde også innflytelse på de norske grunnlovsgivere i 1814.

Les mer i store norske leksikon

Litteratur

  • Shackleton, Robert: Montesquieu : a critical biography, 1961
  • Shklar, Judith N.: Montesquieu, 1987
  • Vestens tenkere, bind 2, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg