Autokrati er styreformer der mesteparten av den politiske makten er samlet i hendene på en enkeltperson eller en forholdsvis liten gruppe, med forholdsvis få konstitusjonelle eller institusjonelle begrensninger på hvordan denne makten utøves.

Faktaboks

Etymologi

fra gresk autokratês, brukt som en beskrivende tittel på en person som hersker alene, og uten innblanding fra andre, som regel en konge eller en keiser.

I statsvitenskap brukes betegnelsen autokrati som et synonym til diktatur, og det er vanlig å skille mellom autoritære og totalitære autokratier eller diktaturer.

Et autoritært regime er blant annet kjennetegnet av begrenset ytringsfrihet og et fravær av frie og demokratiske valg. Eksempler på denne styreformen finner vi i dag i blant annet eneveldige monarkier som Saudi-Arabia og i militærdiktaturer som Sudan og Myanmar.

Et totalitært styre vil i tillegg søke å regulere befolkningens privatliv og ha som ambisjon at befolkningen aktivt slutter opp om en offisiell ideologi. Fra vår tid finner vi slike totalitære autokratier blant annet i i ettpartisystemer som Kina og Nord-Korea.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg