Forretningsgate i Genova

Lars Mæhlum. fri

Palazzo Ducale

Lars Mæhlum. fri

San Lorenzo-katedralens portal

Lars Mæhlum. fri

Genova, by i Italia, hovedstad i regionen Liguria og i provinsen Genova. 610 890 innbyggere (2008).

Beliggenheten innerst i Golfo di Genova og de gode vei- og jernbaneforbindelsene har bidratt til at Genova er landets viktigste havneby. Havneområdet består av en eldre naturhavn, en halvsirkelformet bukt innelukket av Molo Vecchio fra 1200-tallet, og i vest det nyere, store kaianlegget med rommelige havnebassenger innenfor en 4 km lang molo. Havnen har her tørrdokker, verft, kornsiloer o.a. anlegg. Utenfor ligger Porto Nuovo og forhavnen, Avamporto. Genova er tradisjonelt hjemsted for mange av Italias største rederier og store deler av landets skipstonnasje. Omstruktureringer i 1970- og 1980-årene har redusert betydningen av skipsbyggingsvirksomheten og tilknyttede næringer. Viktigste industribransjer er verksted-, tekstil-, næringsmiddel- og petrokjemisk industri. Livlig handels- og bankvirksomhet. Internasjonal lufthavn (Cristoforo Colombo) 6 km vest for bysentrum.

Universitetet (grunnlagt 1471) har ca. 30 000 studenter. I tilknytning finnes handelshøyskole, videre musikkhøyskole, sjøfarts- og skipsbyggingsskoler, hydrografisk og meteorologisk institutt, kunstakademi og -gallerier, naturvitenskapelig museum, flere biblioteker. Erkebispesete.

Genova ligger på det smale området mellom havet og Appenninene. Terrenget er meget ujevnt, gjennomskåret av kløfter og med mange fjellrygger og knauser. Fra sjøen tar byen seg derfor meget malerisk ut, med trange gater og smug, lange trapper som slynger seg oppover de bratte fjellsidene, broer over dype senkninger (Ponte Carignano, 110 m lang og 34 m høy) m.m.

Den eldste bydelen ligger amfiteatralsk omkring den gamle havnen og har beholdt sitt gamle preg med smale gater og opptil ni etasjer høye hus. Store deler av gamlebyen er ikke tilgjengelige for kjøretøyer, og hovedgatene er svært trange. Her ligger San Lorenzo-katedralen, bygd i romansk stil 985–1118, ombygd i gotisk stil 1307–12 og 1567 utstyrt med en renessansekuppel av Galeazzo Alessi, som også planla basilikaen Santa Maria di Carignano (påbegynt 1552) og en rekke av de praktfulle patrisierpalassene som kjennetegner bybildet. Palazzo Bianco er kunstmuseum; velkjente er også Palazzo Rosso, Palazzo Ducale, dogens residens og Palazzo dell'Università.

En 15 km lang bymur fra 1626–32 omkranser det som var Genovas byområde frem til 1926. I nyere tid er det bygd mange tunneler og heiser. Tre taubaner fører opp i høyden. Vest for gamlebyen er industriforstaden Sampierdarena.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.