Genova

Genova
.
Lisens: CC BY 2.0
Satellittbilde av Genova. Byen ligger i et smalt område mellom havet og og Appenninene. Terrenget er kupert, og det finnes flere høye fjell like ved byen, noen av dem over 1000 meter høye.
.
Lisens: NASA
Gamlebyen i Genova er en labyrint av trange gater, og strekker seg ut over et stort område i byens sentrum.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Genova er en by i Italia som er hovedstad i regionen Liguria og i Storbyområdet Genova. Byen har 578 924 innbyggere (2018). Storbyområdet, som består av 67 kommuner, har 846 363 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
dʒˈɛnåva

Beliggenheten innerst i Golfo di Genova og de gode vei- og jernbaneforbindelsene har bidratt til at Genova er Italias viktigste havneby. Havneområdet består av en eldre naturhavn, en halvsirkelformet bukt innelukket av Molo Vecchio fra 1200-tallet, og i vest det nyere, store kaianlegget med rommelige havnebassenger innenfor en 4 kilometer lang molo. Havnen har her tørrdokker, verft, kornsiloer og andre anlegg. Utenfor ligger Porto Nuovo og forhavnen, Avamporto.

Genova er tradisjonelt hjemsted for mange av Italias største rederier og store deler av landets skipstonnasje. Omstruktureringer i 1970- og 1980-årene har redusert betydningen av skipsbyggingsvirksomheten og tilknyttede næringer. Viktigste industribransjer er verksted-, tekstil-, næringsmiddel- og petrokjemisk industri. Byen har livlig handels- og bankvirksomhet. Genova har internasjonal lufthavn (Cristoforo Colombo) som ligger 6 kilometer vest for sentrum av byen.

Universitetet ble grunnlagt i 1481, og har rundt 32 000 studenter. I byen finnes det også handelshøyskole, musikkhøyskole, sjøfarts- og skipsbyggingsskoler, hydrografisk og meteorologisk institutt, kunstakademi og -gallerier, naturvitenskapelig museum og flere biblioteker. Byen er erkebispesete.

Bybeskrivelse

Det finnes mange små strender i Genova. Her fra Boccadasse, like øst for sentrum av byen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Fra Piazza De Ferrari i sentrum av byen.

Genova ligger på det smale området mellom havet og Appenninene. Terrenget er svært ujevnt, gjennomskåret av kløfter og med mange fjellrygger og knauser. Fra sjøen tar byen seg derfor meget malerisk ut, med trange gater og smug, lange trapper som slynger seg oppover de bratte fjellsidene og broer over dype senkninger, blant annet Ponte Carignano, som er 110 meter lang og 34 meter høy.

Den eldste bydelen ligger amfiteatralsk omkring den gamle havnen og har beholdt sitt gamle preg med smale gater og opptil ni etasjer høye hus. Store deler av gamlebyen er ikke tilgjengelige for kjøretøyer, og hovedgatene er svært trange. Her ligger San Lorenzo-katedralen, bygd i romansk stil i 985–1118, ombygd i gotisk stil i 1307–1312 og i 1567 utstyrt med en renessansekuppel av Galeazzo Alessi, som også planla basilikaen Santa Maria di Carignano (påbegynt 1552) og en rekke av de praktfulle patrisierpalassene som kjennetegner bybildet. Palazzo Bianco er kunstmuseum; velkjente er også Palazzo Rosso, Palazzo Ducale, som tidligere var dogens residens, og Palazzo dell'Università.

En 15 kilometer lang bymur fra 1626–1632 omkranser det som var Genovas byområde frem til 1926. I nyere tid er det bygd mange tunneler og heiser. Tre taubaner fører opp i høyden. Vest for gamlebyen er industriforstaden Sampierdarena.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg