Forretningsgate i Genova.

av Lars Mæhlum. fri

Palazzo Ducale.

av Lars Mæhlum. fri

San Lorenzo-katedralens portal.

av Lars Mæhlum. fri

Genova er en by i Italia som er hovedstad i regionen Liguria og i Storbyområdet Genova. Byen hadde 583 973 innbyggere i 2016. Storbyområdet, som består av 67 kommuner, hadde samme år 851 987 innbyggere. 

Beliggenheten innerst i Golfo di Genova og de gode vei- og jernbaneforbindelsene har bidratt til at Genova er landets viktigste havneby. Havneområdet består av en eldre naturhavn, en halvsirkelformet bukt innelukket av Molo Vecchio fra 1200-tallet, og i vest det nyere, store kaianlegget med rommelige havnebassenger innenfor en 4 km lang molo. Havnen har her tørrdokker, verft, kornsiloer og andre anlegg. Utenfor ligger Porto Nuovo og forhavnen, Avamporto.

Genova er tradisjonelt hjemsted for mange av Italias største rederier og store deler av landets skipstonnasje. Omstruktureringer i 1970- og 1980-årene har redusert betydningen av skipsbyggingsvirksomheten og tilknyttede næringer. Viktigste industribransjer er verksted-, tekstil-, næringsmiddel- og petrokjemisk industri. Byen har livlig handels- og bankvirksomhet. Genova har internasjonal lufthavn (Cristoforo Colombo) som ligger 6 km vest for bysentrum.

Universitetet (grunnlagt 1471) har ca. 30 000 studenter. I tilknytning finnes handelshøyskole, videre musikkhøyskole, sjøfarts- og skipsbyggingsskoler, hydrografisk og meteorologisk institutt, kunstakademi og -gallerier, naturvitenskapelig museum, flere biblioteker. Byen er erkebispesete.

Genova ligger på det smale området mellom havet og Appenninene. Terrenget er meget ujevnt, gjennomskåret av kløfter og med mange fjellrygger og knauser. Fra sjøen tar byen seg derfor meget malerisk ut, med trange gater og smug, lange trapper som slynger seg oppover de bratte fjellsidene og broer over dype senkninger, blant annet Ponte Carignano, som er 110 m lang og 34 m høy.

Den eldste bydelen ligger amfiteatralsk omkring den gamle havnen og har beholdt sitt gamle preg med smale gater og opptil ni etasjer høye hus. Store deler av gamlebyen er ikke tilgjengelige for kjøretøyer, og hovedgatene er svært trange. Her ligger San Lorenzo-katedralen, bygd i romansk stil i 985–1118, ombygd i gotisk stil i 1307–1312 og i 1567 utstyrt med en renessansekuppel av Galeazzo Alessi, som også planla basilikaen Santa Maria di Carignano (påbegynt 1552) og en rekke av de praktfulle patrisierpalassene som kjennetegner bybildet. Palazzo Bianco er kunstmuseum; velkjente er også Palazzo Rosso, Palazzo Ducale, dogens residens og Palazzo dell'Università.

En 15 km lang bymur fra 1626–1632 omkranser det som var Genovas byområde frem til 1926. I nyere tid er det bygd mange tunneler og heiser. Tre taubaner fører opp i høyden. Vest for gamlebyen er industriforstaden Sampierdarena.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.