Solberg og Stoltenberg
Norske regjeringssjefer: Statsminister Erna Solberg hilser på tidligere statsminister Jens Stoltenberg under NATO-toppmøtet i Brussel, 11. juli 2018.
Solberg og Stoltenberg
Av /NTB scanpix.

En regjeringssjef er den reelle politiske lederen for en regjering.

Regjeringssjefen har som regel tittelen statsminister i land med et parlamentarisk styresett, som i Norge, eller president i land der statsoverhodet og regjeringssjefen er en og samme person, slik tilfellet er i blant annet USA.

I republikker med et parlamentarisk styresett, som Finland eller Frankrike, vil man som regel både ha en president som fungerer som statsoverhode, og en statsminister som er regjeringssjef. I slike land kan også oppgavefordelingen mellom presidenten og statsministeren være forskjellig fra land til land.

I enkelte land har regjeringssjefen også andre titler, for eksempel i Tyskland og Østerrike, der regjeringssjefen har tittelen forbundskansler (Bundeskanzler). I Italia og Spania blir regjeringssjefen eller statsministeren som regel omtalt lokalt som president, selv om Spania er et monarki med en konge som statsoverhode, og Italia er en republikk der statsoverhodet også har tittelen president, slik at to personer med ulike roller begge blir omtalt som president.

I noen monarkier med et politisk aktivt statsoverhode, som i Saudi-Arabia, kan kongen selv være regjeringssjef, mens det i andre monarkier gjerne er slik at kongen eller en regjerende dronning bare formelt og symbolsk leder regjeringens arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg