Arbeiderbevegelsen: Første mai-tog i Oslo i 1924 . Av /Nasjonalbiblioteket. Falt i det fri (Public domain)

bevegelse (kultur og samfunn)

Regnbueflagget er et symbol på homobevegelsen, eller LHBT-bevegelsen. Flagget er mest kjent i forbindelsen med feiringen av gay pride.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

En bevegelse er et fellesskap av mennesker som søker endring i kulturen eller samfunnet. Uttrykket bevegelse viser ofte til forholdsvis nye og uetablerte retninger og initiativer, eller fellesskap som strekker seg ut over én enkelt, formell organisasjon.

Faktaboks

Også kjent som
rørsle, engelsk: movement

Eksempler

Taliban er en islamsk fundamentalistisk bevegelse i Afghanistan, som styrte landet fra 1996 til 2001, og siden tok kontroll over Afghanistan igjen i 2021. Her er en gruppe Taliban-soldater inne i presidentpalasset i august 2021, etter at president Ashraf Ghani hadde flyktet fra landet.
Av /AP/NTB.

Ordet bevegelse brukes om så forskjellige fenomener som:

Mange bevegelser søker anerkjennelse og rettigheter for bestemte grupper i samfunnet. Eksempler fra Norge kan være:

Organisasjoner og bevegelser

Ordet bevegelse brukes ofte når man vil vise til at det er bredt engasjement i en sak, for eksempel ved at mange organisasjoner står sammen, eller ved at vanlige medlemmer og sympatisører arbeider for saken i tillegg til en eller flere organisasjoner og deres ledere og tillitsvalgte. Det er for eksempel ikke vanlig å bruke ordet «fagbevegelse» når man snakker om én enkelt fagforening, eller «miljøbevegelse» om én enkelt miljøvernorganisasjon.

Kunst, vitenskap og religion

Pinsebevegelsen: Troens Bevis er en av de største aktørene i den norske pinsebevegelsen og holder til i Sarons Dal i Kvinesdal i Agder, der de avholder store samlinger.
Troens Bevis.
Lisens: CC BY ND 2.0

«Bevegelse» kan også vise til en bestemt retning innenfor for eksempel kunst, vitenskap, filosofi eller religion, og tilhengerne av denne retningen. En bevegelse på slike felter kan først og fremst omfatte et begrenset antall utøvere eller innflytelsesrike personer, slik som for eksempel kubismen eller surrealismen innenfor 1900-tallets kunst eller den filosofiske retningen fenomenologi. Men bevegelser innenfor kulturlivet eller tenkning kan også prege mange menneskers holdninger og og livsstil. Eksempler på det siste kan være antroposofi, punk og hiphop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg