Den arabiske halvøy, den vestligste av de tre store halvøyene i Sør-Asia; ca. 2 600 000 km2. Grenser i øst mot Persiske bukt og Omanbukta, i sør mot Arabiske hav og Adenbukta, i vest mot Rødehavet og i nord mot Syriske ørken.

I nordvest er Arabia knyttet til Afrika gjennom det 116 km brede Suezeidet. Sinaihalvøya regnes gjerne som en del av Arabia.

Arabiske halvøy består av en solid grunnfjellsplate, dekket av yngre lag av sandstein og kalkstein. Den ble i tertiærtiden brukket løs fra den afrikanske grunnfjellsplaten, og heller nå mot øst. Langs kysten i vest og sør ligger høye randfjell. Fjellene er høyest i sørvesthjørnet av halvøya. Høyest er Hadur Shuayab i Jemen; 3760 moh.

Fra randfjellene trapper landskapet seg ned til en smal kystslette langs Rødehavet og Adenbukta. Mot øst skråner terrenget jevnt ned til Persiske bukt. Kystområdet langs Persiske bukt er flatt og ensformig, og langs kysten er det vidstrakte korallrev. I Oman i sørøst hever det seg en imponerende fjellkjede, Jabal Akhdar, med topper opp til 3035 moh.

Svære områder i Arabia er ørken. I nord ligger Nefudørkenen (al-Nufud), og fra den strekker Dahnaørkenen seg som et smalt belte mot sørøst. I sør ligger det største ørkenområdet, Rub al-Khali, som har en utstrekning på ca. 650 000 km2.

Mesteparten av Arabia har ørkenklima. I nord ligger årsnedbøren på 200–100 mm, mens innlandsstrøkene lenger sør får enda mindre nedbør. Fjellstrøkene i sør får mer nedbør, opptil 500–1000 mm årlig i Asir og Jemen. I innlandet er himmelen nesten alltid skyfri, og pga. utstrålingen blir det derfor store temperaturvariasjoner mellom dag og natt og sommer og vinter.

Utenfor ørkenstrøkene er det tørr steppevegetasjon. I fjellstrøkene og dalførene i innlandet finnes det brukbare beiter også i tørketiden. Enkelte steder trenger grunnvannet opp i dagen, og der er det oaser. De nedbørrike områdene i sør har en forholdsvis frodig vegetasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.