Trikin

Trikiner, Trichinella spiralis, blir opptil fire millimeter lange. Her er de sett i mikroskop. Infeksjon av trikin kan være meget farlig for mennesker. Trikinlarver som opptrer i stort antall kan være kritisk. Sykdommen trikinose ytrer seg ved langvarig feber og muskelsmerter (blant annet i hjerte og rundt øynene). Det finnes effektiv behandling, forutsatt at diagnosen stilles i tide.

Trikin
Av /Shutterstock.

Skadedyr, dyr som til dels er meget skadelige for kulturplanter, næringsmidler og så videre, og helsefarlige for husdyr og mennesker.

Den største gruppen av skadedyr representeres av skadeinsekter, men en rekke skadedyrarter forekommer også innenfor de andre dyreklassene som lever på landjorden.

Skadedyr på mennesker og dyr

Velkjente skadedyr på mennesker og husdyr er innvollsormer, for eksempel arter av bendelormer, ikter, trikiner, blodmidder, flått, skabbmidder (hos mennesker og dyr) og fuglemidder. Middarter som melmidder og ostemidder forekommer på næringsmidler.

Skadedyr på planter

Arvicola terrestris

Vånd kan gjøre skade på rotfrukter og potetavlinger, som den både spiser og hamstrer. Den store graveaktiviteten kan dessuten gjøre skade på grasmark, ikke minst ved at den graver opp hauger av mold. Vånden kan også ødelegge frukttrær ved å gnage på røtter og bark. Foto: Lille Vildmose, Danmark.

planter opptrer en rekke arter av rundormer (nematoder) og edderkoppdyr (midder). Enkelte arter som kan gjøre skade på planter forekommer også blant krepsdyr (skrukketroll), tusenben, bløtdyr (snegler), fugl (spurv, finker, duer, måker med fler) og pattedyr (markmus, vånd, rådyr, hjort og elg).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg