Potetmel, stivelse utvunnet av poteter. Potetknollenes stivelseskorn ligger innesluttet i celler som må rives i stykker, hvoretter stivelsen vaskes ut med vann eller med potetenes egen saft. Fabrikkfremstilt, norsk potetmel inneholder ca. 90 % stivelse, 1 % protein, trevler, fett og aske, resten vann. Potetmel har ca. 3/4 av tørrstoffet i potetene. Resten forurenser vanligvis avløpsvannet. Ved noen fabrikker brukes modifiserte prosesser som ivaretar det meste av avfallsstoffene som kraftfôr. Produksjonen i Norge tilpasses det innenlandske behov, som er ca. 10 000 t per år. Til dette brukes 60 000 t poteter. Ca. 5200 t potetmel brukes i husholdninger og næringsmiddelindustrien, resten videreforedles.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.