Potetmel, stivelse utvunnet av poteter. Potetknollenes stivelseskorn ligger innesluttet i celler som må rives i stykker, hvoretter stivelsen vaskes ut med vann eller med potetenes egen saft. Fabrikkfremstilt, norsk potetmel inneholder ca. 90 % stivelse, 1 % protein, trevler, fett og aske, resten vann. Potetmel har ca. 3/4 av tørrstoffet i potetene. Resten forurenser vanligvis avløpsvannet. Ved noen fabrikker brukes modifiserte prosesser som ivaretar det meste av avfallsstoffene som kraftfôr. Produksjonen i Norge tilpasses det innenlandske behov, som er ca. 10 000 t per år. Til dette brukes 60 000 t poteter. Ca. 5200 t potetmel brukes i husholdninger og næringsmiddelindustrien, resten videreforedles.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.