Potetgull, eller chips, tynne skiver eller strimler av rå poteter som er frityrstekt i palmeolje, jordnøttolje eller andre vegetabilske oljer.

Poteter som skal frityrstekes, må ha et lavt sukkerinnhold for å unngå bruning ved maillardreaksjon slik at de blir brent. I Norge benyttes hovedsaklig potetsorten «Saturna», som inneholder relativt lite sukker, til potetgullproduksjon.

Frityrstekte produkter inneholder mye fett og har et høyt energiinnhold. Potetgull gir ca. 2250 kJ/100 g, dvs. 10 ganger mer enn vanlig kokte poteter.

Potetgull var fra 2009 et registrert varemerke for Maarud. I september 2015 ble varemerkeregistreringen opphevet av Oslo tingrett fordi merkevaren ble regnet som degenerert; at ordet potetgull betegner en varegruppe framfor ett enkelt produkt. Dommen ble anket av Maarud i november 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.