potetgull

Potetgull
Potetgull
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Potetgull eller chips er tynne skiver eller strimler av rå poteter som er frityrstekt i palmeolje, jordnøttolje eller annen vegetabilsk olje.

Faktaboks

Også kjent som

chips, potetløv

Poteter som skal frityrstekes, må ha et lavt sukkerinnhold for å unngå bruning ved maillardreaksjon slik at de blir brent. I Norge benyttes hovedsakelig potetsorten Saturna, som inneholder relativt lite sukker, til potetgullproduksjon.

Frityrstekte produkter inneholder mye fett og har et høyt energiinnhold. Potetgull gir rundt 2250 kJ per 100 gram, det vil si 10 ganger mer enn vanlig kokte poteter.

Potetgull var fra 2009 et registrert varemerke for Maarud. I september 2015 ble varemerkeregistreringen opphevet av Oslo tingrett fordi merkevaren ble regnet som degenerert. Det vil si at ordet potetgull betegner en varegruppe framfor ett enkelt produkt. Dommen ble anket av Maarud i november 2015. I desember 2016 besluttet Borgarting lagmannsrett at potetgull-varemerkeregistreringen var ugyldig. Dermed er potetgull i dag et begrep enhver produsent står fritt til å bruke i sin markedsføring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Sverre Olav Lundal

Maarud har ikkje bestemt seg for om dei vil anka domen, så då er han vel ikkje rettskraftig enno.

svarte Mari Paus

Hei! Artikkelen er oppdatert. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

svarte Sverre Olav Lundal

Domen frå lagmannsretten kom 16. desember. Maarud har éin månad ankefrist til Høgsterett. Er det nokon som har har høyrt at dei ikkje kjem til å anka?

svarte Mari Paus

Hei igjen! Jeg forstår, da misforstod jeg din kommentar. Legg gjerne inn et endringsforslag på artikkelen. Jeg tipser redaktøren for mat. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

skrev Knut A Rosvold

Bør det ikke også stå: - også kjent som potetløv.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg