Potetgull eller chips er tynne skiver eller strimler av rå poteter som er frityrstekt i palmeolje, jordnøttolje eller annen vegetabilsk olje.

Poteter som skal frityrstekes, må ha et lavt sukkerinnhold for å unngå bruning ved maillardreaksjon slik at de blir brent. I Norge benyttes hovedsaklig potetsorten «Saturna», som inneholder relativt lite sukker, til potetgullproduksjon.

Frityrstekte produkter inneholder mye fett og har et høyt energiinnhold. Potetgull gir ca. 2250 kJ per 100 gram, det vil si 10 ganger mer enn vanlig kokte poteter.

Potetgull var fra 2009 et registrert varemerke for Maarud. I september 2015 ble varemerkeregistreringen opphevet av Oslo tingrett fordi merkevaren ble regnet som degenerert. Det vil si at ordet potetgull betegner en varegruppe framfor ett enkelt produkt. Dommen ble anket av Maarud i november 2015. Desember 2016 besluttet Borgarting lagmannsrett at potetgull-varemerkeregistreringen var ugyldig. Dermed er potetgull i dag et begrep enhver produsent står fritt til å bruke i sin markedsføring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. desember 2016 skrev Sverre Olav Lundal

Maarud har ikkje bestemt seg for om dei vil anka domen, så då er han vel ikkje rettskraftig enno.

2. januar 2017 svarte Mari Paus

Hei! Artikkelen er oppdatert. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

2. januar 2017 svarte Sverre Olav Lundal

Domen frå lagmannsretten kom 16. desember. Maarud har éin månad ankefrist til Høgsterett. Er det nokon som har har høyrt at dei ikkje kjem til å anka?

2. januar 2017 svarte Mari Paus

Hei igjen! Jeg forstår, da misforstod jeg din kommentar. Legg gjerne inn et endringsforslag på artikkelen. Jeg tipser redaktøren for mat. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

16. desember 2016 skrev Knut A Rosvold

Bør det ikke også stå: - også kjent som potetløv.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.