sous vide

Sous vide, fremstillingsmetode for ferdigmåltider, med vakuumpakking av tilskårne råvarer som får en skånsom varmebehandling i emballasjen og deretter en hurtig nedkjøling.

Faktaboks

Uttale
su vid
Etymologi
fransk ‘vakuumpakket’

Hensikten er å bevare råvarenes næringsstoffer og friskhet, øke holdbarheten uten bruk av konserveringsmidler og redusere tilberedningstiden før servering til et minimum. Prosessen forutsetter meget god produksjonshygiene og god kontroll med varmebehandling og kjøling.

Prosessen ble først tatt i bruk i restaurantnæringen for å kunne forhåndstilberede mat til store selskaper, men ble fra 1990-årene tatt i bruk av næringsmiddelindustrien, som nå tilbyr komplette måltider som bare skal varmes opp i emballasjen. Holdbarheten avhenger av produkt og varmebehandling, men kan være opptil to–tre uker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg