Settepoteter
Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0
Potetplanten

Potetplanten. Til venstre: Blomster og en frukt. Til høyre: Planten over og under jorden.

Av /KF-arkiv ※.

Settepoteter er potetknoller som plantes ut for å produsere nye planter. Det som skiller en settepotet fra en vanlig potet er altså bruken. Ofte velges knoller som er noe mindre i størrelse enn vanlige matpoteter. Fra grohull på knollene («øyne») utvikles nye blad og røtter, og etter hvert vil også nye underjordiske stengelutløpere produseres. Det er disse som gir opphav til nye potetknoller. En settepotet gir som regel opphav til 10–20 nye knoller. Morknollen vil etter hvert dø ut når de nye knollene er utviklet.

Vegetativ formering

I praksis oppformeres alle poteter i Norge fra settepoteter. Dette er en form for vegetativ formering hvor alle plantene i en «sort» er genetisk like (kloner) og en direkte videreføring av morplantens genetikk. En slik klon-formering har visse fordeler, men også visse ulemper. Den viktigste fordelen er at plantene blir ensarta, men dette kan også være til ulempe. Siden den genetiske variasjonen er liten, vil sykdommene lett kunne få utvikle seg i en potetåker. Og siden formeringen skjer vegetativt, vil sykdommene også lett kunne overføres fra én vekstsesong til neste via settepotetene.

Sertifiserte settepoteter

Det anbefales å bruke sertifiserte settepoteter framfor egne settepoteter. Avl av sertifiserte settepoteter skjer under oppsyn av godkjente frøfirma som igjen er underlagt nasjonale regler som forvaltes av Mattilsynet. En slik avl av settepoteter skjer hos utvalgte produsenter. Settepotetene har gjennomgått ulike tester som omfatter feltkontroll i vekstsesong ute hos produsenten, samt laboratorietester av varen som skal selges. Det gis følgende garanti:

  • Sortsgaranti – sorten er det den sier den skal være
  • Fri for smitte av potetcyste-nematode, lys og mørk ringråte, skadelige virus og andre farlige skadegjørere
  • God øvrig kvalitet – i henhold til fastsatte standarder

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg