Potetblomst
Potetblomst
Lisens: CC BY SA 3.0
Solanum dulcamara

Slyngsøtvier er den eneste opprinnelig søtvierarten i Norge, som navnet indikerer klatrer denne planta ved å slynge seg rundt andre planter. Kværkeby Mose, Midtsjælland, Danmark

Jerusalemsøtvier
Jerusalemsøtvier brukes som potteplante i kjølige områder.
Jerusalemsøtvier
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Aubergine

Aubergine, også kalt eggplante eller eggsøtvier.

Av /NTB Scanpix ※.

Søtvierslekta hører til søtvierfamilien. Plantene er urter eller forveda planter med hvite, gule eller fiolette blomster i klaser eller skjerm. Blomstene er karakteristiske med fem kronblader og fem pollenknapper som danner en gul kjegle i sentrum av blomsten. Til slekta hører flere viktige kulturplanter, blant annet potet og aubergine, og kanskje tomat. Det finnes søtvierarter over det meste av Jorda. I Norge er det kun én opprinnelig viltvoksende art, slyngsøtvier, men en håndfull innførte arter er påtruffet i naturen.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

I slekta finnes både urter, busker, lianer og små trær. Bladene er hele eller fjærdelte og kan sitte i par eller som skruestilte. Blomstene er radiærsymmetriske, med fem fliker både i beger og krone. Karakteristisk for slekta er de fem pollenbærerne som danner en kjegle i midten av blomsten. Krona er sammenvokst av fem kronblader og flikene former ofte en flat, stjerneforma blomsterkrone. Fruktene er bær.

Mange av artene er giftige. Selv hos arter der den modne frukta er spiselig, kan både den umodne frukta og resten av planta være giftig. Hos potet er hele planta giftig, inkludert bærene, men unntatt stengelknollene. At stengelknollene ikke er giftige hos potet er trolig en konsekvens av langvarig foredling.

Utbredelse

Søtvierslekta har arter over hele Jorda unntatt de kaldeste områdene nær polene og i de tørreste ørknene.

Arter i Norge

Det er kun én art som regnes som opprinnelig i Norge, men en rekke innførte arter er funnet. Antallet slike innførte arter ser ut til å øke og om lag fem til seks arter utover de som er med i tabellen under, er påtruffet i seinere tid.

Norsk navn Systematisk Utbredelse
Opprinnelige arter
slyngsøtvier S. dulcamara Nokså vanlig i lavlandet i Sørøst-Norge, spredt langs kysten til Trøndelag.
Innførte arter
adventivsøtvier S. americanum Innkommet med tømmer og grønnsakfrø i seinere tid. Noen få steder i lavlandet i Sørøst-Norge.
begersøtvier S. physalifolium Innkommet med tømmer og grønnsakfrø fra 2003. Noen få steder i lavlandet i Sørøst-Norge, men økende.
dunsøtvier S. chenopidioides Innkommet med tømmer og soyafrø fra 1988. Fredrikstad, Hurum.
fjærsøtvier S. sisymbriifolium Innkommet med ulike frø. Sjelden fra Fredrikstad til Bergen, Overhalla.
kansassøtvier S. rostratum Innkommet med ulike frø. Spredde funn på Østlandet og her og der langs kysten til Møre og Romsdal. Steigen.
kantsøtvier S. villosum Fredrikstad og Larvik. Kan være kommet inn spontant i Tjøme fra 2011.
karolinasøtvier S. carolinense Innkommet med soyafrø. Fredrikstad.
kjertelsøtvier S. decipiens Innkommet på ulike vis. Spredde steder på Østlandet. Odda, Skaun, Trondheim.
svartsøtvier S. nigrum Innkommet på ulike vis. Nokså vanlig på Østlandet. Spredde funn på Vestlandet og Trøndelag. Noen få plasser lenger nord.

Bruk

En av menneskenes viktigste matplanter hører til denne slekta; potet har vært dyrka i Andesfjellene i flere tusen år. Aubergine er en annen viktig matplante som har vært dyrka svært lenge, i alle fall i Sør-Asia. Hvorvidt tomat skal regnes til søtvierslekta eller en egen slekt er det varierende oppfatninger om, men dette er også en særdeles viktig matplante med opprinnelse i Sør-Amerika. I tillegg utnyttes en rekke andre arter mer lokalt der de vokser, for eksempel tamarillo, akudjura og pepino.

Flere arter dyrkes som prydplanter, både som innendørs potteplanter og som hageplanter i varmere områder. Jerusalemsøtvier er et eksempel på en plante som dyrkes som stueplante i Norge.

Navnet

Navnet Solanum ble brukt av klassiske forfattere for søtvierarter, men opphavet er uklart. Enten kan det knyttes til latin sol som betyr sol eller latin solare, å trøste.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

søtvier
Solanum
Artsdatabanken-ID
103748
GBIF-ID
2928997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg