Kjørbo

Artikkelstart

Kjørbo, park og tidligere storgård i Bærum kommune, Akershus, sørvest for Sandvikselvas utløp.

Kjørbo var en ødegård under Nesøya hovedgård i 1625. Den danske adelsmannen Christoffer Urne eide et stort antall gårder i Asker og Bærum (deriblant Kjørbo) mellom 1639 og 1663; etter hans død 1663 gikk Kjørbo og de øvrige eiendommene over til Christiania-borgeren Knud Frandsen, som i årene 1664–68 bygde opp Kjørbo til en storgård som han kalte «Kjørboholm».

Kjørbo ble i 1682 tvangssolgt av Knud Frandsens største kreditor, Jacob Dirrichsen, til Anna Felber, enken etter eieren av Bærums Jernverk, Johan Krefting. Kjørbo forble i Krefting-familiens eie inntil gården i 1763 ble solgt til Morten Leuch på Bogstad.

Etter noen år i Leuch-familiens eie ble Kjørbo solgt til Gustavus Strømboe. Kjørbo skal deretter ha kommet i Peder Ankers eie, inntil den i 1801 ble solgt til Ankers gårdsbestyrer, tyskeren Johann Reinhold Grauer. Han drev gården opp til et mønsterbruk med blant annet omfattende potetdyrking.

1852 overtok Herman Hoë Brodtkorb, og etter ham svigersønnen, høyesterettsadvokat Axel Bruun, hvis etterslekt eide den til 1968. Gården ble i 1990 kjøpt av Saga Petroleum Eiendom AS og overtatt av Hydro i 1999. Jordveien er nå helt utstykket; Kalvøya og deler av bebyggelsen i Sandvika ligger på Kjørbos tidligere grunn.

Hovedbygningen, som fikk sin nåværende utforming i 1850-årene (arkitekt Christian H. Grosch), ligger på en høy terrasse mot fjorden. Den skriver seg delvis fra 1600-tallet, og består av en murbygning med mansardtak (oppført ca. 1810) og et høyt firkantet tårn som danner forbindelse til en toetasjes trebygning. Murbygningen ble benyttet som Sagas representasjonslokaler, mens trebygningen ble tatt i bruk som internt kurssenter. Kjørbo eies nå av Entra ASA, som leier ut bygningene.

Litteratur

  • Coldevin, Axel: Norske storgårder, b. 1, 1950, 213-19

Kommentarer (5)

skrev Hjalmar Aass

Jon Gunnar Arntzenvedr.: SNL - Kjørbo - en tidligere herregård i Bærum.Din lille artikkel om Kjørbo har krav på vår interesse her i Sandvika. Stedet er jo flott, både beliggende, landskapsmessig og historisk - og dessuten noe av det eldste og samtidig synlige som vi har i Bærum.Det historiske er jo korrekt når vi ser bort fra perioden 1968-90 som du utelot. Det er derfor jeg skriver.Såvidt jeg vet, var det Thiis & Co som overtok etter familien Bruun.Men familien Bruun sitter igjen med en boligeiendom i Bestemorskogen, mot Bjørnsvika.Det som bør ansees viktig, er at Sameiet Norconsults Hus overtok etter Thiis & Co i 1975 og bygget det moderne kontorkomplekset som står der i dag og som totalt endrer eiendommens karakter. Bebyggelsens 1.byggetrinn var ferdig til innflytting ut på sommeren 1981. Byggetrinn 2. (på vestsiden av dammen, der politiet holder til i dag) var ferdig i 1985. Arkitekt var F.S.Platou Arkitekter AS. Hele denne nye bebyggelsen ble tatt i bruk av Norconsult AS og 5 - 6 av de 15 rådgivende ingeniørfirmaene som samarbeidet internasjonalt under fellesbedriften Norconsult's hatt. Sameiet Norconsults Hus var innbyrdes beskyttet av forkjøpsrett, men mitt firma LUND & AASS fikk problemer i 1987 og ble opptatt i firma Chr.Fr.Grøner AS. Vårt eiendomsselskap AS Aass & Coucheron ble solgt til Saga Petroleum i 1988 og slik fikk Saga tilgang til sameiet. Rådgivende ingeniører slet i de årene og Saga kunne plukke den ene parten etter den andre. Så det stemmer nok at Saga overtok det hele i 1990.Jeg mener dette har krav på plass i leksikon ettersom det er Platous nye kontorkompleks som dominerer på Kjørbo i dag. Fint er det også.Hydros pensjonskasse solgte til Viken Eiendomsutvikling. Det var kanskje i 2004 eller 2005. De solgte med betydelig fortjeneste til Entra Eiendom AS.Politiet flyttet inn som leietaker i de 2 sydvestligste Platou-blokkene nå i sommer, og dessuten i et spesielt bygg for politifunksjoner som Entra lot bygge, plasssert bak de 2 blokkene og nennsomt skåret inn i den tilliggende Bestemorskogen.Vh Hjalmar Aasssekretær i Sandvika Vel

skrev Kristin Bruun

Hei, jeg har endret denne artikkelen tidligere, og ser at alt jeg la inn bare er fjernet. Det er veldig trist. Min mormor Marie Bruun solgte Kjørbo til Thiis & Co som nevnt, og eide det vi kalte "Furubakken" på den andre siden av Bestemorskogen i mange år. Håper at Kjørbos historikk kan få komme frem nå, for det er et stort stykke kulturhistorie som ligger i gårdens historikk. Eksempelvis opplevde min mor at kalvene ble fløtet over til Kalvøya (som i Kalvøyafestivalene), og at store deler av gården ble ekspropriert av kommunen. Min morfar Axel Bruun var aktiv samfunnsdebattant, og ytret sine meninger. Han irriterte en del personer fordi han fikk rett, blant annet i påstandene om at krigen ville komme. Han var sterkt i mot nedrustningen av Forsvaret i en tid da resten av Europa rustet opp.

svarte Jon Gunnar Arntzen

Jeg synes det er leit at du ikke er fornøyd med artikkelen om Kjørbo slik den nå står, men jeg håper du har forståelse for at slike artikler må sees i forhold til andre artikler om samme typer fenomener, og i så henseende mener jeg nok at Kjørbo har fått god nok behandling.

svarte Kristin Bruun

Hei, nå er ikke Kjørbo noe "fenomen" å snakke om, men en eiendom med en spennende og for noen viktig historie. Hvor tenker du at mer utfyllende opplysninger skal finnes, om ikke her?

svarte Anne Marit Godal

Store norske leksikon er et allmennleksikon og skal ha form og omfang etter hva som er vesentlig å kunne for en interessert allmennhet. Mer utfyllende opplysninger som er interessante for de som vil fordype seg kan for eksempel finne sin plass i lokalhistoriske bøker eller på Lokalhistoriewiki. Vennlig hilsen redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg