Afrika (hovedkart)
Av /KF-arkiv ※.
Antarktis
Av /Store norske leksikon ※.
Arktis, kart

Arktis

Av /KF-arkiv ※.
Asia – geografisk kart
Av /KF-arkiv ※.
Nord-Amerika (Hovedkart)

Nord-Amerika

Av /Store norske leksikon ※.
Kart

Oseania.

Av /Store norske leksikon ※.
Kart

Sør-Amerika Politisk kart

Av /Store norske leksikon ※.

Verden er et begrep som har flere betydninger. Det blir oftest brukt om vår planet, Jorden, men kan også brukes om andre planeter og omgivelser på andre steder.

Faktaboks

Uttale

væ'rd(e)n

Etymologi
Verden betyr egentlig ‘menneskealder, tidsalder’, av gammelgermansk wer, ‘mann, menneske’, og old, ‘alder’, på norrønt verǫld. Endelsen -en er en etterhengt bestemt artikkel som er blitt en del av ordets grunnform.

Begrepet kan også brukes for å beskrive den ytre virkeligheten og det som umiddelbart omringer mennesker, dyr og andre organismer. I denne betydningen kan ordet brukes til å snakke om det jordiske livet og det forgjengelige, i motsetning til livet etter døden eller «Guds rike».

Ordet kan også brukes for å betegne det som befinner seg i lengre geografisk avstand til bostedet, i kontrast til et eget hjemlig miljø; «jeg har reist og sett verden».

Begrepet betegner også universet eller kosmos. Læren om verden i videste forstand kalles kosmologi, og den del av kosmologien som omhandler verdens skapelse eller oppstående, kalles kosmogoni.

I utvidet betydning brukes ordet om en samling individer som danner en helhet, og det liv og den virksomhet som er karakteristisk for samlingen, for eksempel underverdenen, forretningsverdenen, dyrenes verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg