Artikkelstart
Aubergine er en ettårig urt i søtvierfamilien. Frukten (aubergine, eggfrukt) er et bær. Den stammer fra Asia og dyrkes nå som grønnsakplante over hele verden. Hos oss dyrkes den i veksthus, men i liten målestokk. Aubergine inneholder cirka 4 milligram vitamin C, 240 milligram kalium, 2,3 gram kostfiber, 92 prosent vann og 74 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.
Faktaboks
- Uttale
- åbærsjˈinn
- Også kjent som
- eggsøtvier, eggplante
- Etymologi
- fransk aubergine, fra katalansk albergínia, fra arabisk الْبَاذِنْجَان al-bādinjān ‘auberginen’, fra persisk بادنجان bâdengân ‘aubergine’
- Vitenskapelig navn
- Solanum melongena
- Beskrevet av
- Carl von Linné
Aubergine kan være rund, pæreformet eller avlang som en agurk. Fargen på skallet er oftest mørk lilla til svart, men lilla (avlange), hvite (eggformede), røde og gule former forekommer. Fruktkjøttet er hvitt, med en svampaktig, tørr konsistens, og har langsgående rader med små kjerner. Skrellet og delt i to eller i skiver kan den kokes, stekes eller gratineres. Aubergine serveres sammen med kjøttretter, sopp, tomat med mer. Det er en viktig ingrediens i moussaka. Miniauberginer er små auberginer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.