Aubergine, kalles også eggsøtvier el. eggplante, Solanum melongena, ettårig urt i søtvierfamilien. Frukten (aubergine, eggfrukt) er et bær. Stammer fra Asia, dyrkes nå som grønnsakplante over hele verden; hos oss i veksthus, men i liten målestokk. Aubergine inneholder ca. 4 mg vitamin C, 240 mg kalium, 2,3 g kostfiber, 92 % vann og 74 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Aubergine kan være rund, pæreformet eller avlang som en agurk. Fargen på skallet er oftest mørk lilla til sort, men lilla (avlange), hvite (eggformede), røde og gule former forekommer. Fruktkjøttet er hvitt med en svampaktig, tørr konsistens, og har langsgående rader med små kjerner. Skrellet og delt i to eller i skiver kan den kokes, stekes eller gratineres. Serveres sammen med kjøttretter, sopp, tomat m.m. Viktig ingrediens i moussaka. Miniauberginer er små auberginer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.