aubergine

Aubergine, også kalt eggplante eller eggsøtvier. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Aubergine er en ettårig urt i søtvierfamilien. Frukten (aubergine, eggfrukt) er et bær. Den stammer fra Asia og dyrkes nå som grønnsakplante over hele verden. Hos oss dyrkes den i veksthus, men i liten målestokk. Aubergine inneholder cirka 4 milligram vitamin C, 240 milligram kalium, 2,3 gram kostfiber, 92 prosent vann og 74 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Faktaboks

Uttale
åbærsjˈinn
Også kjent som
eggsøtvier, eggplante
Etymologi
fransk aubergine, fra katalansk albergínia, fra arabisk الْبَاذِنْجَان‎ al-bādinjān ‘auberginen’, fra persisk بادنجان bâdengân ‘aubergine’
Vitenskapelig navn
Solanum melongena
Beskrevet av
Carl von Linné

Aubergine kan være rund, pæreformet eller avlang som en agurk. Fargen på skallet er oftest mørk lilla til svart, men lilla (avlange), hvite (eggformede), røde og gule former forekommer. Fruktkjøttet er hvitt, med en svampaktig, tørr konsistens, og har langsgående rader med små kjerner. Skrellet og delt i to eller i skiver kan den kokes, stekes eller gratineres. Aubergine serveres sammen med kjøttretter, sopp, tomat med mer. Det er en viktig ingrediens i moussaka. Miniauberginer er små auberginer.

Produksjon

Største produsentland, 2019

Land 1000 tonn
Kina 35556
India 12680
Egypt 1180
Tyrkia 823
Iran 670

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

aubergine
Solanum melongena
GBIF-ID
2930617

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg