aubergine

Aubergine, også kalt eggplante eller eggsøtvier. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Aubergine av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Aubergine, kalles også eggsøtvier el. eggplante, Solanum melongena, ettårig urt i søtvierfamilien. Frukten (aubergine, eggfrukt) er et bær. Stammer fra Asia, dyrkes nå som grønnsakplante over hele verden; hos oss i veksthus, men i liten målestokk. Aubergine inneholder ca. 4 mg vitamin C, 240 mg kalium, 2,3 g kostfiber, 92 % vann og 74 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Faktaboks

Uttale
åbærsjˈinn
Etymologi

fransk aubergine, fra katalansk albergínia, fra arabisk الْبَاذِنْجَان‎ al-bādinjān 'auberginen', fra persisk بادنجان bâdengân 'aubergine'

Aubergine kan være rund, pæreformet eller avlang som en agurk. Fargen på skallet er oftest mørk lilla til sort, men lilla (avlange), hvite (eggformede), røde og gule former forekommer. Fruktkjøttet er hvitt med en svampaktig, tørr konsistens, og har langsgående rader med små kjerner. Skrellet og delt i to eller i skiver kan den kokes, stekes eller gratineres. Serveres sammen med kjøttretter, sopp, tomat m.m. Viktig ingrediens i moussaka. Miniauberginer er små auberginer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg