Achlya med mycel, zoosporangium, anteridier, oogonier og zoospore.

Achlya av Klaus Høiland. CC BY NC SA 3.0

Eggsporesopper er en rekke tilhørende chromistene, også kalt det gule riket. Avhengig av artsoppfatningen er 500-800 arter kjent. Krepsepest og potettørråte er blant artene som har økonomisk betydning. 

Til tross for navnet og den sopplignende bygningen, blant annet med hyfer (uten skillevegger), er disse organismene mer i slekt med brunalger og kiselalger enn med sopp.  De har cellulose i celleveggen.

Livssyklusen er diplontisk, og den kjønnete formeringen skjer ved oogami hvor hanlige anteridier omklamrer et hunlig oogonium med eggceller. Det dannes en eggspore, oospore, som kan fungere som et hvilestadium. Den ukjønnete formeringen skjer ved zoosporer som dannes i et sporangium, eller sporangiene løsner som egen spredningsenhet.

Rekken omfatter to ordener.

Vannskimmelordenen (Saprolegniales) lever som saprotrofer eller parasitter i ferskt og brakt vann eller på fuktig jord. Fiskeskimmel kan skyldes Saprolegnia eller Achlya. Disse kan skade fisk i akvarier og oppdrettsanlegg. Den mest alvorlige parasitten er krepsepest Aphanomyces astaci, som ble innført til Europa med amerikansk signalkreps rundt 1860. Sverige ble rammet i 1907, Norge først i 1971. Dessverre utbrer sykdommen seg også i Norge. Soppen sprer seg med svømmende sporer, som også kan feste seg til fottøy, båter og fiskeutstyr. Der den slår til, kan den drepe all edelkreps i vassdraget. Derfor regnes krepsepest som særdeles alvorlig. Mens signalkreps er resistent, så er edelkreps svært følsom. Signalkreps sees derfor på som en alvorlig trussel, og den står oppført på Artsdatabankens svarteliste med svært høy risiko.

Bladskimmelordenen (Peronosporales) omfatter ganske mange livsformer både på land og i vann, men ordenen er mest beryktet for sine spesialiserte og aggressive planteparasitter.

Arten som har hatt størst betydning er potettørråte Phytophthora infestans, som på midten av 1800-tallet bidro til en sultkatastrofe i Irland. Parasitten kom til Irland i 1845 og ødela potetåkre over hele landet. Bortfallet av den viktige næringkilden bidro, sammen med Storbritannias kornpolitikk og andre økonomiske forhold, til at rundt én milllion irer sultet i hjel i årene 1845-51. Situasjonen ledet også til masseutvandring til USA.

Beslektet med eggsporesoppene er den lille rekken Hyphochytridiomycota. Representantene har bare én flimmerkledd og fremadrettet flagell. De er saprotrofer eller parasitter på alger, råtnende plantemateriale, levende og døde smådyr. Rundt 20 arter er kjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.