komparativ politikk

Artikkelstart

Komparativ politikk er en betegnelse på studiet av politiske systemer, prosesser eller lignende på tvers av nasjoner, regioner eller lokale områder. Sammenlignende politikk er en annen betegnelse som betyr det samme. Komparativ politikk er en del av statsvitenskapen.

Faktaboks

Uttale
kompˈarativ politikk
Også kjent som
sammenlignende politikk

Historikk

Man kan si at Aristoteles var den første representant for denne gren av statsvitenskapen. Han samlet inn opplysninger om 158 greske bystater, klassifiserte og vurderte dem. Aristoteles var både opptatt av bystatenes formelle organisering og den politiske atferd i dem. Han var i tillegg interessert i å vurdere dem normativt.

I nyere tid, det vil si fra en moderne statsvitenskap vokste frem på 1800-tallet, var det særlig den formelle organiseringen som opptok iakttagerne. De sammenlignet forfatninger. Det empiriske og sammenlignende studium av politisk atferd vokste først frem etter andre verdenskrig. Det skjedde først og fremst i USA, men snart også i andre deler av den vestlige verden. Utviklingen av nye metoder og maskiner for tallmessig databehandling, betydde mye for den raske veksten i det sammenlignende studium av politikk. En av pionerene i fremveksten av komparativ politikk etter andre verdenskrig var Stein Rokkan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg