Frittstående, tverrvitenskapelig forskningsinstitutt opprettet i Oslo i 1950, etter initiativ av Erik Rinde, senere styreformann (til 1977) og direktør (1955–75). Instituttet ble opprinnelig finansiert ved norske (Rinde-familien) og amerikanske donasjoner, men har siden midten av syttiårene i hovedsak blitt drevet på offentlige midler, i første rekke gjennom Norges forskningsråd.

Instituttet hadde sitt utspring i miljøet omkring Arne Næss, Vilhelm Aubert, Erik Rinde og Stein Rokkan, og spilte i 1950- og 1960-årene en avgjørende rolle for utviklingen av mye av samfunnsforskningen i Norge. En stor andel av de som overtok professoratene i sosiologi og statsvitenskap da disse ble opprettet ved universitetene, hadde sin bakgrunn fra instituttet.

Institutt for samfunnsforskning har beholdt, og utvidet, sin tverrfaglige, og til dels også sin grunnforskningspregede, profil. Siden oppstarten har instituttet fokusert på problemstillinger knyttet til hovedtemaene arbeidsliv, politikk og samfunnsliv. Idag er forskningen organisert i tre grupper: Arbeid og velferd; likestilling, inkludering og migrasjon; og politikk, demokrati og sivilsamfunn. Flere store samfunnsforskningsprosjekter er utgått fra instituttet, bl.a. Valgforskningsprogrammet, som har vært i gang siden 1957. Direktør (2015) er Ann-Helen Bay.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.