heuristikk

Heuristikk er en enkel fremgangsmåte eller strategi som en problemløser kan ta i bruk for å øke sjansen til å løse en oppgave. Fremgangsmåten kan ha praktisk verdi uten å kunne begrunnes som prinsipielt gyldig, gjerne i form av en regel som viser seg å gi praktiske resultater uten at man vet om det skyldes tilfeldigheter eller noe annet. Eksempler er å se etter analogier, arbeide baklengs, eller tenke i middel-mål-relasjoner.

Faktaboks

Uttale
heuristˈikk
Etymologi
av gresk ‘finne’
Også kjent som
tommelfingerregel

Beslutninger og bedømmelser i dagliglivet baserer seg for en stor grad på heuristikker, som for eksempel det å velge det kjente fremfor det ukjente, eller å foreta sammenligninger med en «forankrings-verdi». Slike bedømmelser er effektive, men garanterer ikke riktig resultat og kan dermed føre til utfall som har systematiske skjevheter, bias.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Geir Deem

Hei! Her hadde det vært interessant å lese noe mer om heuristikk i beslutningstakning, særlig satt opp mot andre former for problemløsning, som algoritmer.Tenker særlig arbeidene til Daniel Kahnemann, Gerd Gigerenzer og Peter M. Todd er relevante for å si noe om f.eks. mentale modeller her. Med vennlig hilsen Geir

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg