Modell, (til modul), ideal, forbilde, mønster. En modell kan være en anskueliggjøring av en planlagt konstruksjon eller gjenstand, enten som et ledd i planleggingen eller for å fungere som forbilde (mønster) for fremstilling av gjenstandene. Jf. modellforsøk. En modell kan også være en gjengivelse (for eksempel i mindre målestokk) av allerede eksisterende gjenstander, konstruksjoner eller prosesser. Ordet brukes både om kopier av fysiske gjenstander, som modelljernbane, og (forenklede) fremstillinger av prosesser og abstrakte sammenhenger, f.eks. økonomiske modeller, samfunnsmodeller.

Ordet modell brukes dessuten om type, «utgave» (f.eks. bilmodell) og om en spesielt designet salgsgjenstand, særlig om klær (en Dior-modell).

Modell brukes også meget upresist om et overordnet og allment synspunkt, f.eks. den materialistiske modell, den kristne modell. Ordet har fra 1960-årene blitt et moteord, blant annet i politisk sjargong, under innflytelse av den til dels effektive bruk av begrepet i matematisk-naturvitenskapelige disipliner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.