En modell er en naturtro gjengivelse av noe, oftest i forminsket målestokk. Det er vanlig å lage modeller av maskiner eller tekniske anlegg, bygninger eller konstruksjoner. For eksempel kan en modell av et hotell være et forslag til hvordan hotellbygningen skal se ut.

Faktaboks

Uttale
modˈell
Etymologi
fra latin modulus ‘middel, mål, målestokk, skala’

Modell betyr forbilde, mønster eller form som noe utføres etter. Det er en forenklet fremstilling av en teori, en prosess eller en situasjon. Eksempler på slike modeller er tankemodeller, økonomiske modeller eller samfunnsmodeller. Se modell – økonomi, modellforsøk, modell – risiko og modell – matematikk.

Modell betyr også type eller utgave. En bilmodell er en spesifikk utgave av en bil. For eksempel er en 65-modell av en Ford Mustang en utgave av denne bilen fra 1965. Et klesplagg, for eksempel en kjole eller en hatt, som bare finnes i ett eksemplar, er en modell.

Innen kunst er modell en gjenstand som man tegner etter. Hvis man sitter eller står modell, betyr det at man blir avbildet av en kunstner. Man kan for eksempel sitte modell til et portrett. En person som viser frem klær, mote eller produkter i for eksempel i en reklame eller på en catwalk, er også en modell. Se modell – kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg