Herbert Spencer

Faktaboks

Herbert Spencer
uttale:
spˈensə
født:
27. april 1820, Derby, Derbyshire, England
død:
8. desember 1903, Brighton, Sussex, England

Herbert Spencer, britisk filosof. Samtidig med Darwin, Ernst Haeckel og Thomas Henry Huxley utarbeidet Spencer utviklingstroen på 1800-tallet til et omfattende filosofisk system. Foto av Spencer i en alder av 73.

Herbert Spencer

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Herbert Spencer, britisk filosof. Samtidig med Darwin, Ernst Haeckel og Thomas Henry Huxley utarbeidet Spencer utviklingstroen på 1800-tallet til et omfattende filosofisk system. Han mente at de lover som gjaldt for biologiske arters opprinnelse og utvikling, også gjaldt for samfunnsliv, kunst og vitenskap.

Hovedverket hans er A System of Synthetic Philosophy (10 bd., 1862–96). Som moralfilosof var Spencer utilitarist, men samtidig utpreget individualist, og han mente at hans moralsyn kunne utledes av livets og utviklingens lov, noe han gjorde rede for i Principles of Ethics (1879).

Spencer gav klart uttrykk for sin tids optimisme og fikk betydning for mange fagdisipliner, først og fremst pedagogikk, religionshistorie, sosiologi og antropologi. I Norden ble især 1880-årenes litteratur sterkt påvirket av Spencers utviklingsfilosofi. Se også sosialdarwinisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg