Henri de Rouvroy de Saint-Simon

Faktaboks

Henri de Rouvroy de Saint-Simon
greve
Uttale
sɛsimˈɔ
Født
17. oktober 1760, Paris, Frankrike
Død
19. mai 1825, Paris, Frankrike

Henri de Rouvroy de Saint-Simon

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Henri de Rouvroy de Saint-Simon var en fransk filosof og politisk tenker. Han fikk militær utdannelse, deltok i 1779 i den amerikanske frihetskampen og oppholdt seg senere i Mexico, Spania, Storbritannia og Mellom-Europa. Han var i Paris under revolusjonen, men deltok ikke.

Filosofi

I Paris levde Saint-Simon i fattigdom mens han utgav en rekke samfunnsfilosofiske programskrifter og utkast, usammenhengende betraktninger og utsyn. De viktigste er De la réorganisation de la société européenne (1814), Du système industriel (1821–23), Catéchisme des industriels (1823–24) og Nouveau christianisme (1825). I disse verkene argumenterte han for et nytt samfunnsvitenskapelig system og en ny livsoppfatning bygd på arbeidets ære og rett. Han prekte nestekjærlighet, ville avskaffe krig og bedre underklassens kår; samfunnsspesialister burde lære opp industrieksperter som skulle organisere samfunnet og produksjonen slik at det ble rikelig med varer til alle samfunnsmedlemmer.

Den vitenskapelige forståelse av samfunnet skulle samles i en science politique basert på induksjoner fra historiske data og samtidige observasjoner. En ny moral måtte skapes ut fra samfunnslivets praktiske krav og Europa samles i et nytt broderskap, le nouveau christianisme. Saint-Simon er således en forgjenger for teknokratiets talsmenn, og av samtidens spekulasjoner utviklet han teorier om samfunnet som ble satt i system i hans elev Auguste Comtes positivistiske sosiologi. Størst betydning fikk han for den samfunnsoppfatning som senere utkrystalliserte seg til sosialisme.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Booth, Arthur John: Saint-Simon and Saint-Simonism, 1970
  • Charléty, Sébastien: Histoire du Saint-Simonisme, 1931, Finn boken
  • Manuel, Frank E.: The new world of Henri Saint-Simon, 1956, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg