Faktaboks

Per Torsvik
Født
30. november 1925
Død
20. juni 1998

Per Torsvik var en norsk pressemann og akademiker, mag. art. i statsvitenskap. Han var kjent som en banebrytende institusjonsbygger innen norsk informasjons- og medieforskning. Torsvik engasjerte seg i utdanningen ved journalistakademiet og bidro i 1958 til etableringen av Institutt for presseforskning der han i flere år var eneste universitetsansatte. Som pressemann og akademiker ble han en viktig brobygger mellom presseorganisasjonene og universitetet. Han arbeidet for å sikre seriøs forskningskvalitet og akademisk frihet og ble grunnleggeren av en uavhengig, akademisk medieforskning i Norge.

I 1968 ledet han Kringkastingsrådets utredning om behovet for radio- og fjernsynsforskning i samarbeid med professorene Stein Rokkan og Leif Holbæk-Hanssen. Forskningsrådet fulgte innstillingen, og opprettet NAVSs sekretariat for medieforskning ved Universitet i Bergen med Torsvik som forskningsleder.

Han bidrog også til opprettelse av et nytt Institutt for medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

Utvalgte publikasjoner

  • Torsvik, Per: «Massemedia», kapittel 9 i Rogoff Ramsøy, Natalie og Vaa, Mariken (red.): «Det norske samfunn», Oslo: Gyldendal 1968
  • Torsvik, Per og Rokkan, Stein: «The Voter, the Reader and the Party Press», kapittel 13 i Rokkan, S m fl: «Citizens, Elections, Parties», Oslo, Universitetsforlaget 1970
  • Torsvik, Per, Rokkan, Stein og Holbæk-Hansen, Leif: «Medieforskning», Oslo: Universitetsforlaget 1972.
  • Torsvik, Per: «Opprettelsen av Institutt for presseforskning», s. 6–10 i Norsk medieforskning nr 1/1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Håkon Torsvik

Per (Torkel) Torsvik ble født 30.11.1925

svarte Roger Pihl

Hei, bare et kort spørsmål i kvalitetssikringens tegn; siden du har samme etternavn, regner jeg med at dere er i slekt?

svarte Håkon Torsvik

Hei igjen.Ja, jeg er hans eldste sønn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg