Man finner store variasjoner innen mattradisjon og kokekunst rundt om i India, men likevel er det mulig å snakke om et indisk kjøkken. Indere betrakter maten som en gave fra gudene, og man spiser ikke bare for å opprettholde livet, men kosten er også et middel til å oppnå fysisk og åndelig balanse. Riktig sammensetning av ingrediensene til hvert måltid og rikelig bruk av kryddere og urter er svært viktig for å gjøre en person til et balansert og sunt individ.

Kryddernes nytteverdi og gunstige virkning har vært allment anerkjent i uminnelige tider, og allerede på 200- og 300-tallet hadde de en betydelig plass. Ingefær, gurkemeie, chilipepper, safran, sennep, nellik, kardemomme, kanel og flere andre kryddere har vært og er i daglig bruk i det indiske kjøkkenet.

På 1500-tallet invaderte mogulene det nordlige India, og den fremmede innflytelsen har preget mange områder av Nord-Indias kultur, ikke minst kokekunsten. De blandet sin egen matkultur med den lokale; slik oppstod det et raffinert kjøkken berømt for sine grønnsak- og kjøttretter (bl.a. lammespesialiteter) laget ved hjelp av ingredienser som f.eks. yoghurt, nøtter, mandler og safran. Regionen er også kjent for sine mange varianter av brød og pannekaker som serveres til de fleste retter.

Sør i landet er matlagningens fremste kjennetegn forkjærligheten for frukt og grønnsaker. Tørkede bønner, erter og linser hører med til den daglige kosten og er en viktig proteinkilde som kompenserer for at det er lite proteiner i andre vegetabilske produkter. Kjøttretter av kylling eller lam blir mest brukt, siden storfekjøtt er tabu for hinduer og svinekjøtt for muslimer. I hele India er ris basisføde, men i nord erstattes risen ofte med bakverk av bl.a. hvete, f.eks chapati. Tandoori-retter, mat tillaget i en leirovn, tandoor, er også blant de indiske spesialitetene. Tandoori-kylling og nan-brød (stort, dråpeformet brød bakt i tandoor) er blitt et vanlig begrep over hele verden.

Inderne spiser mye mer vegetarisk mat enn man gjør i Vesten. Landet har et særskilt godt klima når det gjelder dyrking av grønnsaker og frukt, og markedene er fylt av fremragende varer. En annen grunn til at de gode vegetarrettene er så mye brukt, er at kjøtt blir for kostbart for en stor del av befolkningen. Heten kan også gjøre det vanskelig å oppbevare kjøttprodukter. For befolkningen ved kysten er fisk og sjømat en viktig del av kostholdet.

Selv om inderne vanligvis drikker vann til måltidene, har de mange utmerkede drikker som kan nytes til alle døgnets tider. F.eks. salte eller søte yoghurtdrikker, velgjørende fruktdrikker og selvfølgelig te, siden India er verdens største teprodusent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.