Oliven og olivenolje er helt sentralt i spansk kjøkken, og også svært viktige ingredienser i tapas. Spania er verdens største produsent av olivenolje.
Hvitløk er den nærmest uunnværlige ingrediensen i spansk tapas, og er fremtredende i mange av rettene. Hvitløk gir også navn til mange av tapasrettene, for eksempel 'gambas al ajillo', reker i hvitløk.
Tomater er en svært viktig ingrediens i spansk mat, så også i tapas. Spania er storprodusent av tomater, og tomatene nytes både rå, kokte, friterte og gratinerte, eller i sauser, salater, supper og gryteretter. I tapas finner vi tomater blant annet i den kalde suppen gazpacho, som tilbehør på grønnsaksspydene, i egne tomatsalater, i mini-paellaer og i grønnsaksblandinger.
Sitron setter frisk farge og smak på det spanske kjøkkenet, og de følger med i et stort antall retter, både som vesentlig smakstilsetning eller også som garnityr og pynt i både mat og drikke.
Andre grønnsaker som brukes mye i tapas er auberginer, poteter, løk, asparges, spinat og paprika.
Korn, særlig hvete, hører også med. Ferske brødstykker følger med, enten ved siden av, eller inkludert i tapasretten som små skiver med tilbehøret oppå.
Ved regionene ved Middelhavskysten benyttes tradisjonelt mindre av smør, fløte og kjøtt i matlagingen, mest på grunn av karrige forhold for kvegbruk. Melk er oftere brukt tillaget som oster eller yoghurt-varianter enn som drikke.
Fisk og skalldyr er svært viktige bestanddeler i tapas, sammen med mye grønnsaker og olivenolje. Skalldyr og fisk var fra begynnelsen blant de mest brukte ingrediensene i tapas, og benyttes fortsatt i stor grad, særlig i sør og i regionen Andalucia. Ansjos, sardiner, reker og annen sjømat brukes mye. Langs Atlanterhavskysten og mot grensen til Portugal finner man mye tunfisk.I innlandet og nordover i landet er det vanligere med mer kjøtt i maten, noe som også synes i de regionale spesialitetene av tapas; selv om man i dag får tak i mange sorter og ingredienser de fleste steder i landet. Kysten i nord har naturlig nok også mye tapas basert på fisk og sjømat. Svin er mye brukt, og Spania lager verdensberømte varianter av skinker og pølser, som også eksporteres i stor skala.
På grunn av kvaliteten på råvarer som olivenolje, tomater, sitrusfrukter, sesongens grønnsaker, fisk og sjømat, kan mange av tapasrettene også tilberedes uten for mye tilbehør og krydder, slik at råvarens ferskhet og smak spiller hovedrollen. For noen tapasretter kan derfor olivenolje, store mengder hvitløk, sitron, pepper og salt være nok smakstilsetning. Blant populære kryddere og urter benyttes blant annet paprika/ 'pimentón', persille, safran, laurbærblader, rosmarin, cayennepepper, spisskummen, mynte, kanel, anis og oregano.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.