Goa

Goa, delstat på Indias vestkyst, ca. 400 km sør for Mumbai; 3702 km2 med 1 628 000 innb. (2008). Hovedstad: Panaji (Panjim); største by: Mormugao.

Faktaboks

Goa
Uttale
gˈouə

Natur

Innenfor den ca. 130 km lange kystlinjen ligger et tettbefolket delta- og slettelandskap, som stiger helt i øst der den når opp til 1200 moh. i Western Ghats. Tropisk klima med rikelig nedbør.

Befolkning

Drøye 60 % av befolkningen er hinduer, 35 % kristne (vesentlig katolikker). Viktigste språk er konkani (offisielt), marathi og hindi.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei. Det dyrkes ris, belgfrukter, hirse, cashewnøtter og kokosnøtter m.m. samt en del husdyrhold. Fiske for lokal omsetning er viktig. Goas lange strender har bidratt til en betydelig turisme. Ellers utvinnes det jernmalm, mangan og bauxitt. Variert småindustri, det produseres bl.a. klær, elektroniske varer, legemidler, bildekk, fottøy, kunstgjødsel og transportmiddelutstyr.

Historie

Goa var et viktig havnested i de hinduistiske rikene. Byen Gamle-Goa ble grunnlagt 1440 og var den viktigste handelsbyen på vestkysten ved siden av Calicut. 1510 ble Goa erobret av portugiserne under Albuquerque. Goa var portugisernes første støttepunkt i Asia, og ble hovedstad for Portugals asiatiske besittelser. Goa fikk samme privilegier som Lisboa. På 1500-tallet var Goa et blomstrende handelssted, men fikk mindre betydning etter hvert som den portugisiske handelen møtte hard konkurranse fra den nederlandske. 1759 ble hovedstaden flyttet til Panjim (Nye-Goa), og bare enkelte bygninger fra Gamle-Goa står igjen, deriblant katedralen (1511) og Bom Jesus-kirken (1594–1603) med Frans Xaviers sarkofag. Katedralen og Bom Jesus-kirken står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv.

Som portugisisk område fikk Goa indre selvstyre 1955. I 1961 ble Goa et distrikt i unionsterritoriet Goa, Damman og Diu. I 1987 fikk Goa status som en delstat i India.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg