kardemomme

Elettaria cardamomum, kardemomme. Foto fra: Zanzibar

Kardemomme, flerårig urt i ingefærfamilien. Fra en jordstengel vokser det opp 4–5 m høye, bladbærende skudd og 0,5 m høye, blomstrende skudd. Bladene er lansettformede og mørkegrønne på oversiden, lyst grønne på undersiden. Blomstene sitter i klaser og er rørformet, usymmetrisk bygde, med grønnhvite kronblad og begerblad. Den iøynefallende delen av blomsten består av en omdannet hvit pollenbærer med dypt røde striper. Trerommet kapselfrukt med brune til svarte, aromatiske frø. Arten hører hjemme i Sør-India, Malabarkysten. Den dyrkes i Sri Lanka, Sørøst-Asia, Jamaica, Guatemala og Australia.

Faktaboks

uttale:
kardemˈomme
etymologi:
av gresk
også kjent som:
Elettaria cardamomum

Kardemomme er et urgammelt krydder. Ingen av de andre internasjonalt brukte krydderne har et så ujevnt geografisk forbruksmønster. Nesten halve verdensproduksjonen brukes i den nære orient, først og fremst Saudi-Arabia, og i Skandinavia. Mens araberne bruker kardemomme i kaffen, bruker skandinavene den i bakverk og enkelte kjøttretter. I India er kardemomme en del av karriblandinger og tygges sammen med betelblad. Kardemommeolje brukes i enkelte likører.

Andre krydder med kardemomme i navnet finnes bl.a. i slekten Amomum som gir siamkardemomme, javakardemomme, bastardkardemomme og sort kardemomme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg