ingefær

Ingefær

av . Begrenset gjenbruk

Ingefær Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

ingefær av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Ingefær, fersk eller tørket jordstengel fra den flerårige planten Zingiber officinale i ingefærfamilien. Ingefær stammer trolig fra tropisk Asia, og dyrkes i tropene. Den har aromatisk lukt, er i avskallet stand gulbrun, og smaker brennende. Den inneholder 2–3 % eterisk olje (ingefærolje) og 3–5 % fett.

Faktaboks

Uttale
ˈingefær
Etymologi

Ingefær brukes som krydder eller smaksstoff til bakverk, gryteretter, kompotter, ingefærøl, likør og lignende. Syltet ung ingefær brukes som tilbehør til sushi for å rense ganen mellom forskjellige biter. Ingefær brukes også i folkemedisinen, blant annet mot ulike former for magebesvær, mot hodepine og mot forkjølelse.

Sortene har navn etter produksjonsstedet: jamaicaingefær, afrikansk, japansk, kinesisk, lankisk ingefær og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg