Fersk og tørket ingefær. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

ingefær

Av /KF-arkiv ※.
Ingefær-planter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ingefær

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ingefær er en fersk eller tørket jordstengel fra den flerårige planten Zingiber officinale i ingefærfamilien. Ingefær stammer trolig fra tropisk Asia, men eksakt opprinnelse er ukjent, siden den dyrkes i hele regionen. Den har aromatisk lukt, er i avskallet stand gulbrun, og smaker brennende grunnet innholdet av zingiberol. Den inneholder 2–3 prosent eterisk olje (ingefærolje) og 3–5 prosent fett.

Faktaboks

Uttale
ˈingefær
Etymologi

Ingefær brukes som krydder eller smaksstoff til bakverk, gryteretter, kompotter, ingefærøl, likør og lignende. Syltet, ung ingefær brukes som tilbehør til sushi for å rense ganen mellom forskjellige biter. Ingefær brukes også i folkemedisinen, blant annet mot ulike former for magebesvær, kvalme, hodepine og forkjølelse. Til tross for utbredt bruk mot et stort spekter av lidelser finnes det lite dokumentasjon for at ingefær faktisk virker mot disse lidelsene.

Sortene har navn etter produksjonsstedet: jamaicaingefær, afrikansk, japansk, kinesisk, lankisk ingefær og så videre.

Produksjon

Største produsentland, 2019

Land 1000 tonn
India 1788
Nigeria 691
Kina 581
Nepal 297
Indonesia 174
Thailand 167

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg