Tørket og malt chili
Chilipepper brukes fersk, tørket, syltet, røkt eller knust til krydderpulver.
Tørket og malt chili
Av /Shutterstock.
Chili con carne
I chili-landet Mexico brukes alltid bestemte chili-typer i bestemte retter, mens i resten av verden skilles det vanligvis bare mellom mer eller mindre sterke, store eller små, røde eller grønne og tørket eller fersk chili. Det er styrken som er den store forskjellen, selv om også smaken varierer en del.
Chili con carne
Av /Shutterstock.

Global produksjon av chili, 1961-2021

1961 991649
1962 1077009
1963 1162437
1964 1162494
1965 1057577
1966 1161597
1967 1253127
1968 1176919
1969 1195305
1970 1354158
1971 1334706
1972 1318076
1973 1412714
1974 1336033
1975 1459033
1976 1396049
1977 1597221
1978 1631650
1979 1594881
1980 1588321
1981 1563880
1982 1639982
1983 1645998
1984 1719405
1985 1975624
1986 1795257
1987 1736184
1988 1831629
1989 1998016
1990 1931964
1991 1777526.73
1992 1962194.98
1993 1930650.36
1994 1823288.26
1995 1907264.93
1996 2195528.91
1997 2060212.84
1998 2253932.32
1999 2369188.22
2000 2463821.09
2001 2471872.34
2002 2352792.33
2003 2718189.32
2004 2739101.67
2005 2717692.15
2006 2839893.91
2007 2966195.82
2008 3056513.8
2009 3037849.54
2010 3076222.71
2011 3175497.58
2012 3365190.44
2013 3572655.28
2014 3700181.58
2015 4010941.73
2016 3941591.64
2017 4491062.77
2018 4571319.77
2019 4151134.83
2020 4286946.33
2021 4839309.17
Kilde: FAOSTAT

Chili er en samlebetegnelse på fruktene fra enkelte varianter av planteartene Capsicum annuum gruppe Longum og Capsicum frutescens, i søtvierfamilien, opprinnelig hjemmehørende i Mellom-Amerika.

Faktaboks

Uttale

tsj'ili

Etymologi

første ledd via amerikansk-spansk chile, fra náhuatl

Også kjent som
chili
Årlig global produksjon
4,8 millioner tonn (2021)

Chilipepper brukes fersk, tørket, syltet, røkt eller knust til krydderpulver. Fruktene hos alle artene er først grønne, og noen modnes til rød, rødgul eller gul farge. Produksjonstallene for chili er samlet produksjon av paprika og chili.

Gul, rød og grønn chili
Gul, rød og grønn chili
Av /Shutterstock.

Plantene

Chiliplante
Chiliplante
Av /Shutterstock.

Capsicum-plantene er vanligvis ettårige. Bladene er lansettformede, mørkegrønne og blanke, opptil 15 cm lange. Blomstene er hvite, lys lilla eller grønnhvite. Fruktene er vanligvis grønne før de modnes. Form, farge og størrelse varierer etter art, men alle er hule og inneholder en mengde små, flate, hvite frø.

Chiliplanten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Den forekommer tilfeldig forvillet i Norge. Nye kultivarer utvikles stadig ved rettet avl og kryssing av nært beslektede arter.

Bruk

Tørket og knust chili
Det er stor forskjell på fersk og tørket chili: tørket chili mister mye av den fruktige, friske smaken, men beholder det meste av skarpheten.
Tørket og knust chili
Av /Shutterstock.

Chili er verdens mest brukte krydder ved siden av pepper. Det er selve frukten som brukes, enten frisk eller tørket. Smaken varierer, men chilien har alltid en viss skarphet og kan ofte være brennende sterk. De umodne grønne variantene er ofte en tanke mildere enn de modne og har en grønnsakaktig smak. Modne chili har en søtere og mer fruktig smak. Tørket chili får en konsentrert smak, ofte rosinaktig, med undertoner av røyk (fra tørkeprosessen) og jord.

Krydderet brukes i alle verdenshjørner og er velegnet til all slags mat, fra desserter og sjokolade til fisk, kjøtt og grønnsaker. I Vesten er man fremdeles nokså forsiktige med mengden, men i Mexico, hele Asia fra India og sør- og østover, store deler av Afrika og Sør-Amerika, er man ikke redd for å putte en håndfull chili i gryta. Chili inneholder mye A- og C-vitaminer.

I chili-landet Mexico brukes alltid bestemte chili-typer i bestemte retter. I resten av verden skilles det vanligvis bare mellom mer eller mindre sterke, store eller små, røde eller grønne og tørket eller fersk chili. Det er styrken som er den store forskjellen, selv om også smaken varierer en del. Det er stor forskjell på fersk og tørket chili: tørket chili mister mye av den fruktige, friske smaken, men beholder det meste av skarpheten.

På fersk chili fjernes som regel frøene, da disse er sterkere enn selve fruktkjøttet. Tørket chili brukes i en rekke krydderblandinger. I krydderpasta, chilisauser og andre kryddersauser brukes først og fremst fersk chili. Chili brukes også til å smaksette oljer som anvendes i matlaging.

Virkestoffet i chili er alkaloidet capsaicin, og dette stoffet brukes både i framstilling av pepperspray og som doping i hestesporten. Capsaicin frigjør endorfiner, det virker stimulerende og smertestillende.

Styrke

Chilipepper. Den indiske varianten bhut jolokia er en av de sterkeste av alle chilipepper.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det finnes mange ulike varianter med varierende styrke, og små varianter er ofte de sterkeste. Poblano er en mild variant, jalapeño, grønn og rød chili, pimientos samt serrano er middels sterke varianter, habanero (som brukes i tabasco) og cayennepepperet piri piri er sterke varianter, mens Carolina Reaper fra USA regnes for å være den aller sterkeste.

Styrken på chilipepper måles ofte i Scoville-enheter (SHU, Scoville Heat Units). Skalaen går fra 0 (mild paprika) til om lag 16 millioner (rent capsaicin). Carolina Reaper er målt til 2,2 millioner SHU, men har gjennomsnittlig mellom 1,5 og 1,6 millioner SHU og er verdensrekordholder fra 2013. Scoville-enheten er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren Wilbur Scoville (1865–1942), som i 1912 utviklet skalaen.

Capsaicin kan være irriterende for huden. Etter å ha håndtert fruktene, bør man være forsiktig med å berøre øyne og andre følsomme kroppsdeler. En bør vaske hendene godt i såpe og vann eller bruke hansker ved håndtering.

Historie

Botanisk tegning av chili
Botanisk tegning av chili
Av .

Chiliplanten kommer opprinnelig fra Mexico og Sør-Amerika, der fruktene har blitt benyttet som krydder og medisin i årtusener. Frø fra chiliplanter er funnet ved utgravninger av boplasser i Mexico fra så langt tilbake som 7000 år fvt. På grunn av den store variasjonen hos plantene regner man med at chili har vært dyrket og foredlet i minst 5000 år. Ulupica chili (Ulupica de Bolivia, C. cardenasii), som er viltvoksende i områder i Andesfjellene, regnes som den mest opprinnelige chilivarianten. Men også chiltepin (C. annuum) er en gammel variant og kalles ofte «alle chiliers mor».

Navnet chili kommer fra det meksikanske nahuatl-språket. Betegnelsen spansk pepper kommer av at krydderet opprinnelig kom til Europa fra Sør-Amerika med de spanske conquistadorene. Navnet kajenne kommer fra det søramerikanske tupi-språket, der chilifrukten heter kyinha.

Chili ble lansert som peppererstatning i Europa på 1500-tallet. Krydderet ble raskt populært og en sterk konkurrent til pepper, da planten var enkel å dyrke i Sør-Europas tempererte klima. Pepper krever tropisk klima for å trives, og var dyrt og vanskelig tilgjengelig på grunn av handelsmonopol. Fra Europa ble chiliplanten videre introdusert til resten av verden, og i dag er India verdens største produsent av chili.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg