Myntehøst
Høsting av mynte i nærheten av Baghdad, Irak.
Av /ILO/Apex Image.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Mynte er et navn som brukes om forskjellige planter i leppeblomstfamilien. For eksempel heter Acinos arvensis bakkemynte, Nepeta cataria kattemynte og Sideritis montana sårmynte. Men egentlig tilhører navnet slekten Mentha og har vært brukt om den helt siden Hippokrates' tid, 400 år fvt.

Faktaboks

Til slekten Mentha hører flerårige, aromatiske planter med opprette stengler og motsatte blad. Blomstene sitter i kranser i bladhjørnene eller i aks, begeret er femfliket, kronen firefliket, og de fire pollenbærerne er omtrent like lange.

Det finnes 25 arter i Europa, Asia og Nord-Afrika. Mange brukes til oljefremstilling eller er krydderplanter med blader som kan brukes i kjøtt-, fisk- og grønnsaksretter, te, eller annen smakstilsetning. Åkermynte (latinsk navn: Mentha arvensis) er vanlig som ugress i fuktige åkrer i Sør-Norge og spredt nord til Troms.

Noen arter dyrkes på grunn av sitt innhold av mentol, blant annet peppermynte (latinsk navn: Mentha x piperita), som antas å være en hybrid mellom Mentha aquatica og Mentha spicata. Det er en inntil meterhøy urt med små, rødlige blomster i toppen. Den dyrkes mest i England, Nord-Amerika og Japan og gir peppermynteolje, som brukes blant annet i medisinen og i parfymer.

Kjente krydderplanter er krusemynte, engmynte, grønnmynte, gråmynte og peppermynte. Bladene brukes friske eller tørkede. Som prydplanter dyrkes engmynte (latinsk navn: Mentha gracilis), som har hvitflekkede blad, og rundmynte (latinsk navn: Mentha suaveolens), som har hvitkantede eller hvitstripede blad. Dessuten gråmynte.

Krydderplanter

Tegning av ulike krydderplanter: Persille, basilikum, mynte, salvie, oregano, rosmarin, timian, laurbær og dill.

Krydderplanter
Av /Shutterstock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg