mynte

Mynte, navn som brukes om forskjellige planter i leppeblomstfamilien, f.eks. heter Acinos arvensis bakkemynte, Nepeta cataria kattemynte og Sideritis montana sårmynte. Men egentlig tilhører navnet slekten Mentha og har vært brukt om den helt siden Hippokrates' tid, 400 år f.Kr.

Faktaboks

Etymologi
fra middelnedertysk, av gresk

Til slekten Mentha hører flerårige, aromatiske planter med opprette stengler og motsatte blad. Blomstene sitter i kranser i bladhjørnene eller i aks, begeret er femfliket, kronen firefliket, og de fire pollenbærere er omtrent like lange. 25 arter i Europa, Asia og Nord-Afrika. Mange brukes til oljefremstilling eller er krydderplanter med blader som kan brukes i kjøtt-, fisk- og grønnsaksretter, te, eller annen smakstilsetning. Åkermynte, M. arvensis, er vanlig som ugress i fuktige åkrer i Sør-Norge og spredt nord til Troms.

Noen arter dyrkes pga. sitt innhold av mentol, bl.a. peppermynte, M.xpiperita, som antas å være en hybrid mellom M. aquatica og M. spicata. Det er en inntil meterhøy urt med små, rødlige blomster i toppen. Den dyrkes mest i England, Nord-Amerika og Japan og gir peppermynteolje, som brukes bl.a. i medisinen og i parfymer.

Kjente krydderplanter er krusemynte, engmynte, grønnmynte, gråmynte og peppermynte, bladene brukes friske eller tørkede. Som prydplanter dyrkes engmynte, M. gracilis, med hvitflekkede blad, og rundmynte, M. suaveolens, med hvitkantede eller hvitstripede blad, dessuten gråmynte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg