Gurkemeie
Gurkemeierøtter
Gurkemeie
Av /Shutterstock.

Gurkemeie brukes også fersk, og har en kraftig oransje farge

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gurkemeie er en flerårig art i ingefærfamilien. Den dyrkes hovedsakelig i India og Kina, brukes som krydder, og har i tillegg en viss betydning som fargeplante.

Faktaboks

Uttale
gurkemˈeie
Også kjent som
kurkuma, tidligere kalt sedefær (før kalt Curcuma domestica)
Vitenskapelig navn
Curcuma longa
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
DD – Datamangel

Gurkemeie er en flerårig, liljeliknende urt, opptil én meter høy. Bladene er lange og sverdformede og vokser fra grunnen. Blomstene er gule eller hvite og sitter i aks. Roten er knollformet, saftig, brun utenpå og sterkt oransje inni. Rotstokken males til et pulver som brukes i karri og gir krydderet den karakteristiske fargen. Gurkemeie kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia.

Bruk

Gurkemeie
Fersk og tørket/malt gurkemeie
Gurkemeie
Av /Shutterstock.

Gurkemeie brukes først og fremst for å gi farge til maten. Det er gurkemeie som gir den karakteristiske gulfargen til karri, og det brukes også i en rekke andre krydderblandinger. Tørket og malt gurkemeie har utstrakt bruk i det indiske kjøkken til fisk, fjærkre, poteter, linser, kikerter, bønner, ris- og grønnsaksretter. Smaken er ganske mild, men særegen.

I Sørøst-Asia brukes frisk gurkemeie i karri- og grønnsaksretter. Kokosmelk, hvitløk, chili, kryddernellik, sitrongress og koriander er krydder som passer godt sammen med gurkemeie. Gurkemeie kalles ofte fattigmannssafran og anvendes av og til som erstatning for safran på grunn av fargen, men smaken er en ganske annen.

Gurkemeie er en viktig fargeplante og brukes, foruten til matfarging, også til farging av papir, tekstiler og kosmetikk. Mange av draktene buddhistmunkene går i er farget med gurkemeie fordi safran er for kostbar.

Historie

I Asia har gurkemeie lang tradisjon som mat- og medisinplante.

Innen folkemedisinen har den blant annet blitt brukt som appetittstimulerende middel, mot menstruasjonssmerter, magebesvær, urinveisplager, gonoré og betennelser. I tillegg skulle gurkemeie ha magiske egenskaper og ble spesielt anvendt ved ritualer rundt fødsel, ekteskap og død. Også i Vesten var planten kjent for sin legende virkning og var omtalt allerede i gamle greske skrifter fra oldtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gurkemeie
Curcuma longa
GBIF-ID
2757624

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg