Det er rotstokken som brukes. Oftest tørkes den og males til pulver, men den kan også brukes frisk.
Gurkemeie brukes først og fremst for å gi farge til maten. Det er gurkemeie som gir den karakteristiske gulfargen til karri, og det brukes også i en rekke andre krydderblandinger. Tørket og malt gurkemeie har utstrakt bruk i det indiske kjøkken til fisk, fjærkre, poteter, linser, kikerter, bønner, ris- og grønnsaksretter. Smaken er ganske mild, men særegen, bitter og med undertoner av sitrus og ingefær.
I Sørøst-Asia brukes frisk gurkemeie i karri- og grønnsaksretter. Kokosmelk, hvitløk, chili, kryddernellik, sitrongress og koriander er krydder som passer godt sammen med gurkemeie.
Gurkemeie kalles ofte fattigmannssafran og anvendes av og til som erstatning for safran på grunn av fargen, men smaken er en ganske annen.
Gurkemeie er en viktig fargeplante og brukes, foruten til matfarging, også til farging av papir, tekstiler og kosmetikk. Mange av draktene buddhistmunkene går i er farget med gurkemeie fordi safran er for kostbar.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.