Flatbrød
Flatbrød er ugjæret brød som kan bakes av all slags mel. Flatbrøddeigen kjevles tynt ut og stekes på takke til det er tørt og sprøtt.
Av /Matprat.
Flatbrød
Flatbrød er en viktig del av norsk matkultur også i dag og finnes gjerne på middagsbordet. Med sine sterke historiske røtter passer det godt å servere flatbrød til spekemat og rakfisk, men også som tilbehør til supper, fårikål og lapskaus.
Av /Matprat.
flatbrødbaking med takke

Baking av flatbrød på takke på Romsdalsmuseet i 1985.

Av .

Flatbrød er ugjæret brød som kan bakes av all slags mel. Mest brukt er havre og bygg, ofte blandet med rug, kokte poteter eller ertemel. Flatbrøddeigen kjevles tynt ut og stekes på takke til det er tørt og sprøtt. Bakverket er svært lagringsdyktig når det oppbevares tørt. Flatbrød oppfattes som en norsk tradisjon, men varianter finnes over hele verden. Myke varianter av flatbrød kalles lefser.

Bruksområde

Flatbrød er en viktig del av norsk matkultur også i dag og finnes gjerne på middagsbordet. Med sine sterke historiske røtter passer det godt å servere flatbrød til spekemat og rakfisk, men også som tilbehør til supper, fårikål og lapskaus.

Historikk

Flatbrødbaking er en metode for konservering av mel. Da bekkekverna kom på slutten av 1200-tallet, ble kornet malt til mel et par ganger i året. Mel trekker lettere til seg fuktighet enn hele korn og kunne derfor angripes av muggsopper. Kilder fra 1500-tallet sier at brødet kunne holde seg fra et barns fødsel til dets bryllup. Flatbrød ble omtalt som brød langt utpå 1900-tallet, mens gjæret/hevet brød gjerne ble kalt stomp eller kake/kaku.

Opprinnelig ble flatbrød bakt av bygg og havre, det vil si det kornet som man enklest kunne produsere selv. Rug ble brukt i deigen for å gjøre brødet mindre sprøtt, og kilder viser at dette var en fordel når man skulle ta brødet med på reise, for eksempel på lofotfisket. Melet var ofte en knapphetsvare på bakgrunn av ustabile avlinger og handelsblokkader. Da poteten ble utbredt utover 1800-tallet, ble det vanlig med potet i flatbrødet. Utgangspunktet var å drøye melet, men tradisjonen med potet i flatbrød og lefser har holdt seg også til våre dager.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Seip, D.A. 1999. Petter Dass, Nordlands trompet. Aschehoug, Oslo
  • Notaker, Henry. 1996. Ganens makt. Aschehoug, Oslo
  • Åse Kongsvik, Støfringsdal K., og Brunstad-Øyehaug H. 2005. Ta kaka. Selja forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg