Norsk hvitløk, fersk av /Opplysningskontoret for frukt og grønt. Begrenset gjenbruk

hvitløk

Av /KF-arkiv ※.

Fersk hvitløk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hvitløk er en flerårig plante i løkfamilien som stammer fra Sentral-Asia.

Faktaboks

Også kjent som
Allium sativum

Den formerer seg ved sideløker (kalt fedd eller kløfter) som blir stående samlet under et skall. Hvitløk har sterkere lukt og smak enn de andre løkartene. Det er en gammel kulturplante som blir brukt som grønnsak og krydder, særlig i Sør-Europa og Asia, og etter hvert stadig mer i Norge. Den kan også dyrkes på friland i Norge.

Hvitløk som skal tørkes, høstes etter at planten har blomstret og gresset visnet. Den finnes i enkløftet form (hodehvitløk eller kinesisk hvitløk) og flerkløftet form (elefanthvitløk). Fersk hvitløk høstes før gresset visner og har en mildere smak enn tørket. I folkemedisinen er den brukt mot fordøyelsesbesvær, åreforkalkning, forkjølelse, som ormemiddel og som afrodisiakum. I moderne alternativ medisin brukes hvitløk ofte som et element i antibiotikabehandling, og det blir også hevdet at hvitløk styrker immunforsvaret.

Hvitløk inneholder cirka 17 milligram vitamin C, 401 milligram kalium, 1,5 gram kostfiber, 59 % vann, 0,5 gram fett og 663 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg