Hvitløk

Anon. begrenset

Fersk hvitløk.

Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker. begrenset

Hvitløk, flerårig plante i løkfamilien. Stammer fra Sentral-Asia. Formerer seg ved sideløker (kalles fedd eller kløfter) som blir stående samlet under et skall. Har sterkere lukt og smak enn de andre løkartene. Gammel kulturplante, brukt som grønnsak og krydder, særlig i Sør-Europa og Asia, og etter hvert stadig mer i Norge. Den kan også dyrkes på friland i Norge. Hvitløk som skal tørkes, høstes etter at planten har blomstret og gresset visnet. Den finnes i enkløftet (hodehvitløk eller kinesisk hvitløk) og flerkløftet (elefanthvitløk) form. Fersk hvitløk høstes før gresset visner og har en mildere smak enn tørket. I folkemedisinen er den brukt mot fordøyelsesbesvær, åreforkalkning, forkjølelse, som ormemiddel og som afrodisiakum. I moderne alternativ medisin brukes hvitløk ofte som et element i antibiotikabehandling, det blir også hevdet at hvitløk styrker immunforsvaret. Hvitløk inneholder ca. 17 mg vitamin C, 401 mg kalium, 1,5 g kostfiber, 59 % vann, 0,5 g fett og 663 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.