Norsk hvitløk, fersk. Av /Opplysningskontoret for frukt og grønt. Begrenset gjenbruk

hvitløk

Tørket hvitløk med fedd
Av /KF-arkiv ※.
Hvitløksbrød er også populært i Norge.
.

Artikkelstart

Hvitløk er en flerårig plante i løkfamilien som stammer fra Sentral-Asia og blir opptil 30 centimeter høy. Bladene er lange, smale, flattrykte og innhule. Blomstene er hvite eller lyserøde og danner en halvkuleformet skjerm. Selve løken vokser under jorda og kan lett deles opp i småløker eller fedd.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Allium sativum
Beskrevet av
Carl von Linné

Den formerer seg ved sideløker (kalt fedd eller kløfter) som blir stående samlet under et skall. Hvitløk har sterkere lukt og smak enn de andre løkartene.

Hvitløk kommer opprinnelig fra Sentral-Asia. Det er en gammel kulturplante som blir brukt som grønnsak og krydder, særlig i Sør-Europa og Asia, og etter hvert stadig mer i Norge. Den kan også dyrkes på friland i Norge.

Hvitløk som skal tørkes, høstes etter at planten har blomstret og gresset visnet. Den finnes i enkløftet form (hodehvitløk eller kinesisk hvitløk) og flerkløftet form (elefanthvitløk). Fersk hvitløk høstes før gresset visner og har en mildere smak enn tørket. I folkemedisinen er den brukt mot fordøyelsesbesvær, åreforkalkning, forkjølelse, som ormemiddel og som afrodisiakum. I moderne alternativ medisin brukes hvitløk ofte som et element i antibiotikabehandling, og det blir også hevdet at hvitløk styrker immunforsvaret.

Hvitløk inneholder cirka 17 milligram vitamin C, 401 milligram kalium, 1,5 gram kostfiber, 59 prosent vann, 0,5 gram fett og 663 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Bruk

Hvitløken kan anvendes i allslags middagsretter.
.

Hvitløken kan brukes i allslags middagsretter, som kjøtt-, fiske- og grønnsaksretter, til poteter og i supper, sauser, dressinger, dipper og marinader. I pickles, eddiker, oljer, chutneyer og en rekke krydderblandinger tilsettes gjerne hvitløk. Hvitløk passer også godt i kombinasjon med andre krydder og urter, som for eksempel ingefær, pepper, chili, rosmarin og basilikum. Den kan brukes rå, stekt eller kokt. Smaken endres ved varmebehandling og blir mildere.

Hvitløk er uunnværlig i de fleste matretter fra Sør-Europa, Afrika, Asia og Sør- og Mellom-Amerika. I Norge har bruken vært mer begrenset, men med mye reising, nye impulser, innvandring fra fjerne land og dermed påvirkning av våre matvaner, har hvitløken i dag også funnet veien til de fleste norske kjøkken.

Historie

Hvitløk er et av verdens mest benyttede krydder, og dyrkes i store mengder over hele verden. Opprinnelig kommer den fra Sentral-Asia, men er ikke kjent i viltvoksende tilstand. Hvitløken kom tidlig til Europa, og europeerne har siden tatt med seg planten til nyerobrede landområder og på den måten spredd hvitløk over hele verden. I Norge har hvitløken vært kjent siden vikingtiden, mens den i Asia har vært dyrket i mer enn 5000 år.

Hvitløk inneholder mange vitaminer, spesielt C-vitamin og stoffer som hemmer bakterievekst, og har dermed vært en viktig medisinplante. Den ble brukt av sjøfarere mot skjørbuk og som middel mot forkjølelse og halsonde. Dessuten skal hvitløk ifølge gammel folketro holde unna vampyrer og andre onde makter.

Produksjon

Fersk hvitløk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Største produsentland i 2019:

Land 1000 tonn
Kina 23 258
India 2910
Bangladesh 466
Sør-Korea 388
Egypt 319
Spania 271

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hvitløk
Allium sativum
Artsdatabanken-ID
99411
GBIF-ID
2856681

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg