Punjab, hindi 'Femflodlandet', region i Sør-Asia, omkring Indus og dens bielver. Navnet henspiller på elvene Indus, Jhelum, Chenab, Ravi og Sutlej.

Utgravninger i Punjab har påvist bosetning og sivilisasjon i området så tidlig som 2500 år f.Kr. Se Induskulturen. På grunn av sin strategiske beliggenhet mellom øst og vest har landområdene i Punjab blitt invadert utallige ganger opp gjennom historien. Aleksander den store trengte inn i Punjab 326 f.Kr. Siden har både persere, grekere, hunere og arabere vært her, før tyrkiske muslimer 1192 okkuperte området. Senere, tidlig på 1700-tallet, ble området erobret av sikher, og – etter de to sikh-krigene (1845–49) – av Storbritannia.

Sterke religiøse motsetninger førte til en deling av Punjab 1947, med påfølgende stridigheter på grunn av uenighet om grensedragningen. Under kampene flyktet rundt seks mill. hinduer og sikher fra den vestlige og sju mill. muslimer fra den østlige delen av Punjab, en av de største folkeforflytninger i historien. Pakistanske Punjab ble dermed overveiende muslimsk, mens indiske Punjab er bosatt av sikher og hinduer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.