Punjab (landskap)

Kart over Pakistan og India med Punjab markert i rødt. Den vestlige delen tilhører Pakistan og den østlige India.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Punjab er en region i Sør-Asia, omkring Indus og dens bielver. Navnet henspiller på elvene Indus, Jhelum, Chenab, Ravi og Sutlej.

Faktaboks

Uttale
pundʒˈa:b
Etymologi

hindi «Femflodlandet»

Også kjent som

Panjab

Punjab er i dag delt mellom Pakistan og India.

Historie

Utgravninger i Punjab har påvist bosetning og sivilisasjon i området så tidlig som 2500 fvt. På grunn av sin strategiske beliggenhet mellom øst og vest har landområdene i Punjab blitt invadert utallige ganger opp gjennom historien. Aleksander den store trengte inn i Punjab i 326 fvt. Siden har både persere, grekere, hunere og arabere vært her, før tyrkiske muslimer i 1192 okkuperte området. Senere, tidlig på 1700-tallet, ble området erobret av sikher, og – etter de to sikh-krigene (1845–1849) – av Storbritannia.

Sterke religiøse motsetninger førte til en deling av Punjab mellom India og Pakistan i 1947, med påfølgende stridigheter på grunn av uenighet om grensedragningen. Under kampene flyktet rundt seks millioner hinduer og sikher fra den vestlige og sju millioner muslimer fra den østlige delen av Punjab, en av de største folkeforflytninger i historien. Pakistanske Punjab ble dermed overveiende muslimsk, mens indiske Punjab er bosatt av sikher og hinduer.

Militante sikher drev fra begynnelsen av 1980-årene gerilja med sikte på å løsrive Punjab fra India og skape en egen sikh-stat, «Khalistan». Geriljaaktiviteten nådde klimaks i 1991, da rundt 4800 mennesker ble drept. I perioden 1981–1993 kostet konflikten omkring 20 000 menneskeliv, ifølge offisielle kilder. I 1993 fikk indiske sikkerhetsstyrker gradvis overtaket under en kraftig offensiv mot separatistene, og i årene som fulgte, var det bare sporadiske geriljaaksjoner.

Sikh-alliansen Akali Dal ble rundt tusenårsskiftet svekket av heftige fraksjonskamper, slik at Kongresspartiet dannet delstatsregjeringen etter lokalvalget i 2002. Ved parlamentsvalget i 2004 fikk en allianse av Akali Dal og BJP de fleste mandatene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg