dessert

Trollkrem.
Av /Matprat.

Artikkelstart

Dessert er en rett av frukt, is, krem, kaker, dessertoster eller lignende som vanligvis smaker søtt, og som serveres etter hovedrettene ved et (middags)måltid. Dessert kan også serveres gjester uten forutgående måltid.

Faktaboks

Uttale
desˈær
Etymologi
fransk, av desservir, ‘ta av bordet’

En hverdagsdessert er ofte lite komplisert og enkel å lage, som for eksempel puddinger eller desserter laget av sesongens frukt og bær. Tradisjonelle hverdagsdesserter: semulepudding, fruktgrøt, smuldrepai eller fruktsalat.

Desserter som serveres på restaurant består gjerne av flere elementer og er ofte mer kompliserte å lage. Det legges vekt på smaker som harmonerer, tekstur og konsistens og visuell presentasjon. Typiske restaurantdesserter er créme brûlée, sjokoladefondant, tiramisu eller panna cotta. Desserter fremstilles profesjonelt av en konditor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg